Last news in Fakti

7 Март, 2022 15:00 12 692 38

Гуми "втора употреба": Няколко съвета преди покупката

  • гуми-
  • втора употреба-
  • съвети

Ако гумите ви вече не отговарят на параметрите, но не искате да харчите много пари, тогава можете да си купите използвани такива, но тук има някои тънкости

Гуми "втора употреба": Няколко съвета преди покупката - 1

Някои автомобилисти смятат, че няма смисъл да сменят гумите на превозните си средства. Но сега накратко ще ви разкажем за последствията, които се крият зад използването на негодни гуми.

Нека започнем с факта, че летните колела са актуални при температура от +7 градуса, ако навън стане по-студено, гумата губи свойствата си, протекторът става твърд и колата няма да може да се придържа към асфалта.

Зимните пък не са препоръчителни над 14 градуса по Целзий, защото каучукът се изпича, втвърдява се и също губи свойствата си. Ако гумите ви вече не отговарят на параметрите, но не искате да харчите много пари, тогава можете да си купите използвани такива, но тук има някои тънкости:

Вижте годината на производство на гумите. Повечето производители на автомобили определят срока на годност на своите продукти на 5 години. Тя се открива от т.нар. DOT, след който има четири цифри. Те показват седмица и година на производство.

Проверете протектора. Височината му трябва да е възможно най-висока. Класическите зимни гуми са с височина 8.5 - 9.5 мм. Минималната височина, за да има смисъл да купувате такава гума, е 4.5 мм, но това вече е минимум, за да стигне за един сезон.

Проверете гумата за порязвания, удари, пукнатини и странични "балони". Ако намерите нещо от този списък, по-добре е да откажете покупката.

Също така не забравяйте да погледнете равномерността на износването на протектора. Ако дори видите на око, че едната страна е по-износена от другата, това означава, че предишната кола е имала проблеми със сходимостта на колелата и гумите може да са дебалансирани, а колата ще дърпа в различни посоки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртия

    91 2 Отговор
    Хора, не пестете от гуми и спирачки! Автомобила може да не може да върви много, но трябва да може да спира и да е стабилен на пътя! Не правете компромис с безопасността си и тази на вашите семейства!

    Коментиран от #5, #11, #12

  • 2 Петър

    25 14 Отговор
    Айде стига бе,в България не сме малоумни като във САЩ и Западна Европа (там крушка за осветление нямат акъл да си сменят) за да ни се дават съвети и акъл за всичко,българинът е умен и талантлив човек.
  • 3 6473

    31 18 Отговор
    Гуми втора ръка са като накладки втора ръка. Хубави са, но нови са по-хубави. Раз година преден ляв амортисьор. Догодина преден десен. Който прави такива неща, не е готов да поддържа автомобил и следва да го продаде.

    Коментиран от #7

  • 4 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    43 18 Отговор
    Гуми втора употреба - НИКОГА ‼️
  • 5 Пестелив

    20 53 Отговор

    До коментар #1 от "Дъртия":

    По-добре втора ръка Michelin / Conti отколкото чисто нов китаец за същите пари ..
  • 6 Последния Софиянец

    25 15 Отговор
    Аз на колата и на патока гуми втора употреба не нахлузвам

    Коментиран от #9

  • 7 Петър

    19 10 Отговор

    До коментар #3 от "6473":

    А какво означава "накладки втора употреба"? След като си монтирал нови накладаки на автомобила си,те автоматично стават втора употреба,а това значи ли че не мога да ги купя от теб след като ти си ги ползвал три месеца примерно?

    Коментиран от #17

  • 8 Опел

    28 5 Отговор
    Карам 2-ра ръка гуми само, дебна ги много, търся да са с много малко износване, да са на поне 90 % грайфер, късен дот и обикновено са на цена 50 % - 60 % от нови. Освен това си ги внасям само от Германия, че тука секой гледа да ти пренабие дот и т.н. . Нова гума от Диана съм купувал с балон Мишелин .. то е трагедия пълна.. Вярно не е нова ама като го гледам съседа, кара S-klasse ама зимата с летни китайски гуми, няма пари за гуми скъсаняка .. трагедията е пълна ..

    Коментиран от #10

  • 9 шано

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    кво става спражените ми картофки и бирата бе пейзан-носи бързо
  • 10 перо

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "Опел":

    то и ти си гоуем богаташ като ти гледам написаното

    Коментиран от #15

  • 11 Мамул

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дъртия":

    Зависи! Предимно карам в града с 50-60, повече не вдигам на градско. Извън графа ходя много рядко на сравнително къси разстояния 40-80 километра и карам с 90-100 и 120-130 на магистрала. С прилични гуми втора употреба и колата е доволна и джоба ми е доволен. А се случват и втора употреба маркови. Сега съм с ханкок.
  • 12 Континентал

    23 9 Отговор

    До коментар #1 от "Дъртия":

    17-ки Континентал на 1 сезон вървят 500-700 лв. Нови са 1000. Сръбските ментета са 500. И сцеплението и то отговаря на цената и е на промоция хахаха. Гумата трябва да е хубава, дали е втора ръка все тая. Карате коли по на 15г , амортисьори, окачване, всичко е трагедия па с нови гуми хахахахахх на свинче звънче.

    Коментиран от #30, #33

  • 13 пламен

    12 4 Отговор
    Имам един познат, който кара само зимни гуми, с което пести сума за покупката на нови гуми, само от разходите за демонтаж, монтаж и баланс, при смяна от зимни на летни и обратното! Това на година излиза 70 лв. Ако караш по 10-15 хиляди на година, то тогава пет години, по 70лв е 350лв. Иначе разхода ще ти излезе двойно по голям. Да не говорим, че така допринасяш и за по малкото замърсяване на околната среда. При такъв подход, ще е по добре да се купуват всесезонни гуми.
  • 14 Гъдю Гъдев

    15 5 Отговор
    Хубава катастрофа се прави само един път в живота.
  • 15 Опел

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "перо":

    Какъвто ще да съм, не аз си возя децата с кола с китайски галоши зимата с празни надежди да впечатлявам някого.. Кеф ти банско на ски, кеф ти проходите през стара планина, нищо не ме е спирало. Возя си децата навсякъде и безопасно за всички участници в движението
  • 16 Няя такаа логика

    7 3 Отговор
    сег чакаме отговорите на големите спецалисти които ще защитават ползването на скъпи гуми втора ръка ихкак всички други били злетак за дето си взимат нови гуми среден клас.
  • 17 6473

    4 24 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Не дей да лаеш (мало)умнико! Нали съм пипнал феродото с мазни пръсти и то вече това не е накладка, ами е боклук. Но ти от къде да знаеш толкова “сложни” неща ахахахахахаха ай дърпай от тука!

    Коментиран от #18, #19, #35

  • 18 Петър

    25 1 Отговор

    До коментар #17 от "6473":

    Как и защо трябва да пипаш феродото с мазни пръсти,нищо му няма и да го пипаш с мазни пръсти? Вече съм убеден че нямаш грам представа от монтьорство,просто много четеш глупости на които вярваш безрезервно и сляпо.
  • 19 СА1005ВА

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "6473":

    Кротни се малко, да ти кажа ли как с едни накладки изкарвам 600 км и то на три пъти и каква "ръка" са и как спират ? Аман от хора дето си мислят, че знаят всичко и само обиждат
  • 20 псф

    15 2 Отговор
    Жена първа ръка, гуми може и втора, но да караш по бавничко!
  • 21 comment

    10 16 Отговор
    Съветът е един- единствен, а именно: Гуми втора употреба - НИКОГА!!!

    Коментиран от #28

  • 22 Тома

    10 14 Отговор
    Никога не купувайте гуми втора употреба.Беля на главата
  • 23 Роби

    12 4 Отговор
    На автора техните са ползвали гуми втора употреба
  • 24 един от многото

    8 7 Отговор
    Никога , единствения правилен съвет!
  • 25 Име

    6 11 Отговор
    Кой купува гуми втора употреба?! Те за нищо не стават. Вие нещо.....

    Коментиран от #29

  • 26 ОпОп

    2 9 Отговор
    В България трябва да се въведе максимален ДОТ (примерно 4 години) и задължителни зимни и летни гуми.
    В крайна сметка, който не може да си позволи това - има градски транспорт.
    Масово си купуват гуми на 100 години станали на гьон, но понеже има грайфер ...

    Коментиран от #34

  • 27 Колеги

    12 0 Отговор
    Не подценявайте скоростният и товарният индекс. Понякога е по важен и от DOT-а. Виждал съм автомобили макс.ск. над 240 с гуми до 190км/ч. Разликата в цената за гуми с различен скоростен индекс при еднакви размери е в пъти. Не ангажирам никой с мнение. Просто съвет.
  • 28 ПепчУ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "comment":

    Искаш да кажеш, че всяка година купуваш 2 чифта нови гуми - зимни и летни?
  • 29 ПепчУ

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Име":

    И ти караш втора употреба, не вярвам всяка година 8 нови гуми да взимаш...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дедо Чочко

    3 2 Отговор
    То е като да ползваш презерватив втора употреба Честито
  • 32 последствията са че

    2 0 Отговор
    богаташите продаващи нови няма да печелят а ние пари за нови нямаме
  • 33 не на 30 години караме и са по добри

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Континентал":

    от новите наблъскани с електроника /ненужна /
  • 34 щото имаш файда да ги продаваш а

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ОпОп":

    за мен по добре национализация е най хубаво да поработиш и ти вместо да си измамник
  • 35 кат си пипнал с мазна има

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "6473":

    шкурка с коят да го изтъркаш.само да разбереш че е пипнато
  • 36 Гнида

    4 0 Отговор
    Имате ли финанси , гумите втора употреба оставете за заговезни , огън да палим и да го прескачаме , бутурници да палим от него !
  • 37 Кракра

    3 0 Отговор
    Да караш с гуми втора употреба е невероятна простотия.
  • 38 Hoqsan

    0 0 Отговор
    Има достатъчно марки, вносители и т.н. на гуми среден клас - перфектни са за средностатистическият човек, който пътува и дори може да шофира динамично. Динамично, а не racer-wanna-be историиките с трилитровите двигатели и кикдауните в завоите... 16-ки нови има за 90-100лв/бр, купуват се на 3 години, реално идват по 10-15лв на месец като се разточи. По-хубавите са по 20лв на месец... не пестете от сигурност и комфорт, байовци. Щото всеки ден виждам байовци по пътищата.