Отидете към основна версия

14 214 27

4000 луксозни коли потънаха на дъното на океана. Една от причините - йон-литиевите батерии на електромобилите

  • пожар-
  • кораб-
  • автомобили-
  • volkswagen group

Преди две седмици съобщихме, че Felicity Ace , товарен кораб, съдържащ близо 4000 автомобила на Volkswagen Group, се е запалил насред Атлантическия океан . Сред колите има Porsche-та, Bugatti-та и Lamborghini-та. За щастие екипажът беше спасен, но пожарникарите не можаха да потушат огъня , който се разгаряше непрекъснато от литиево-йонните батерии в електромобилите на борда.

Буксир се опитваше да издърпа Felicity Ace обратно на брега, но и тази акция не успя. Компанията, която управлява кораба, публикува прессъобщение, потвърждаващо, че корабът е потънал на около 220 морски мили от Азорските острови в Португалия.

MOL Shipmanagement Singapore, мениджърите на „Felicity Ace“, продължават да полагат всички усилия, за да овладеят щетите и да разрешат ситуацията като основен приоритет“, се казва в изявление на компанията. "Допълнителна информация ще бъде предоставена, когато стане достъпна."

Докато се появи повече информация за потъването, засега можем само да предположим, че загубите са огромни. Беше потвърдено, че корабът превозва близо 4000 превозни средства, включително 189 Bentley-та, хиляди Porsche-та, Bugatti и повече от дузина Lamborghini-та. Предварителните оценки да достигат 335 милиона долара.

Още нещо любопитно е, че сред потъналите автомобили са Lamborghini Aventador, който приключи производството си с V12 мотор. Сега, италианският автомобилен производител може да няма друг избор, освен да рестартира поточната линия. Дори когато огънят бушуваше по кораба, винаги имаше някаква надежда, че някои от колите могат да бъдат спасени. След тази последна актуализация шансовете са нулеви. Нито едно превозно средство не може да бъде спасено.

Спасителните кораби ще останат около района, за да наблюдават ситуацията. В допълнение към огромните финансови загуби и огромните логистични усложнения от това събитие, потъването на кораба несъмнено ще има огромно екологично въздействие с толкова много автомобили, които сега седят на дъното на океана. И най-вече заради гореспоменатите йон-литиеви батерии.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини