Last news in Fakti

17 Май, 2022 11:09 3 977 8

Първият в света автономен кораб измина 800 км без аварийна ситуация

  • кораб-
  • автономна система

Корабът успя да покрие 99 процента от маршрута на автопилот

Първият в света автономен кораб измина 800 км без аварийна ситуация - 1

Първият в света автономен търговски товарен кораб завърши успешно почти 800-километрово пътуване в пренаселените води на Токийския залив, като навигира 99% от пътя без човешка намеса. 750-тонният кораб беше оборудван със системата Orca AI, чийто софтуер помогна да се избегнат стотици сблъсъци офлайн.

Orca AI е разработчик на софтуер, създаден специално за морски приложения . Основана през 2018 г. от двама експерти по военноморски технологии, компанията интегрира множество сензори със системи за безопасност на кораба, като по този начин подобрява цялостната безопасност на движението и навигацията по претъпканите водни пътища. Orca AI е със седалище в Израел .

Компанията полага всички усилия, за да дойде деня, в който автономните кораби ще станат ежедневна реалност. Преди дни Orca обяви успешното завършване на 40-часов рейс на автономния плавателен съд Сузака, който измина 790 км в морето.

Сузака е оборудван с автопилот Orca AI, позволяващ на товарния кораб да се движи безопасно и автономно през залива Токио, един от най-натоварените в света, докато безопасно пристигне в пристанището. По време на плаването Сузака извърши 107 маневри за избягване на сблъсък без помощта на човек.

Програмният директор на компанията заяви, че корабът е избегнал сблъсъци с 400-500 други кораба във водата само по време на това си пътуване. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Orca AI Ярдън Грос сподели мнението си за събитието:

"Първата автономна навигация в света беше важен етап по пътя, по който сме поели и ние очакваме големите корабни компании да внедрят усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект и компютърно зрение, за да материализират концепцията за автономно корабоплаване."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    11 3 Отговор
    Автономен кораб, автономни автомобили, автономни летателни средства, автономни комбайни, автономни металорежещи машини, автономни строителни машини.....
    Усещате ли защо искат да ни зануляват? Защото ставаме съвсем ненужни, естествено.
    А ние ръкопляскаме на "прогреса" и зомбирано блеем във възхвала напредъка.
    Всяко нещо трябва да си има мярка. Т. нар. прогрес и той.

    Коментиран от #4

  • 2 ФАКТ

    7 2 Отговор
    Една магнитна буря от Слънцето и навигацията му отиде.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Да не минал през Сахара.
  • 4 Алекс

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    За хора без квалификация и такива, които нямат желание да получат такава ще бъде много трудно, факт. Но можеш да направиш аналог и с индустриалната ера, преди нея на полето са работили хора, после са ги заменили с една комбайна, карана от един единствен човек, света не е свършил. Хората работили на полето са отишли да работят във фабриките. По същия начин и днес прогреса създава нови професии за следващите поколения, инженери, програмисти, конструктори...Все повече наближават времената, в които няма да можеш да живееш само с едната диплома, а ще е необходимо постоянно да се осъвършенстваш и учиш.
    Колкото и да си против, не можеш да спреш прогреса, това е естествен процес, които се случва от милиони години и без него днес все още щяхме да живеем по пещерите. Някои се нагаждат, други не.

    Коментиран от #5

  • 5 Страничен наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Алекс":

    Добре бе, Алекс. Ти не виждаш ли, че човекът се е кръстил "Механик", най-вероятно корабен такъв. Тоест не е човек без квалификация. Какво вадиш някакви учебникарски примери за индустриализацията, техническата революция и така нататък. Ти не разбираш, че това не е да механизираш работата на полето. Тук става въпрос за всеобхватна автоматизация на всякакви процеси. Човекът е много прав, в такъв свят много хора не са нужни. Помисли малко и за другата гледна точка, не само това което пишат в нео-либералните медии. Човекът е прав, по един или друг начин.

    А колкото до това, че хората от полето щели да работят във фабриките....Ние тук в България прекрасно видяхме как това ни СРИНА напълно най-важната и малка клетка на обществото - семейството. Както имахме семейства в селата с 5-6 деца, сега зорлем имаме по 1, айде ако жената не е феминистка, а мъжа състоятелен, второ и трето макс. И куче и котка щото нали е модерно, вместо други деца.

    Масовата и внезапна модернизация на селското стопанство, още повече комбинирана с насилствената колективизация (национализиране по сталински модел) на земята на Българите, разказа играта на Българското общество. И понеже в тебе виждам човек, който най-вероятно чете много нео-либерални медии и си представя, че всичко е розово....напиши в Гугъл "fastest shrinking country in the world." После напиши същото в YouTube и гледай клипа на известната медия The Atlantic, за България и едно градче в Сев.България. :)

    Правете деца, Бъ

    Коментиран от #6

  • 6 Алекс

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Страничен наблюдател":

    В коя точно част от моя пост реши, че аз имам предвид него, че няма квалификация?! Идея си нямам какво имаш предвид под нео-либерни медии, не се интересувам особено от политика. Другото е генерализиране с неуместен пример за България, за който именно режима до 90та има вина за обезлюдяването на селата и мащабна урбанизация на градовете с цел пълнене на новопостроени фабрики и панелни блокове. Не ти ли напомня малко на "славната съветска революция"?
    Съжалявам, но съм много далеч от подобен тип политизирани размишления. В човешката история винаги е имало единици хора, които са тласкали еволюцията и технологичния прогрес напред без да се съобразяват с тесногръди политици, религия или мрачни предсказания за бъдещето. Заради такива хора днес човечеството мечтае да кацне на други планети, вместо да мисли как ще нахрани свинете сутринта.
    Конспиративните теории за зануляване на населението, за да ни сменят с машини, сори, ама са меко казано идиотски. Човечеството е консуматор, машините не, а тези които управляват света имат нужда от такива като нас. Единствената логична причина, която изобщо може да доведе до насилствено ограничавне на броя на населението е резкия недостиг на ресурси, за да ни изхранят, нещо което технологиите са на път да решат преди още да е станало сериозен проблем за всички.


    Апроро, "известната" медия The Atlantic е основана от Лорийн Джобс, бившата съпруга на Стив Джобс, която последните години е известна с нескромните си дарения към

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Георги

    0 0 Отговор
    Корабоплаването драги господа не е само навигация. Дори си нямате елементарни понятия на каква цена са качествените датчици и оборудване а компаниите корабособственици отчаяно търсят евтини варианти за замяна на оригиналните такива и резултата е най често плачевен. Доказано е отдавна че човешкия труд в тази област все още е по евтин от най добрата техника в бранша. Най тревожен е факта за тоталния срив на качеството в подготовката на кадри за флота.