Last news in Fakti

2 Март, 2022 10:07 14 081 27

4000 луксозни коли потънаха на дъното на океана. Една от причините - йон-литиевите батерии на електромобилите

  • пожар-
  • кораб-
  • автомобили-
  • volkswagen group
4000 луксозни коли потънаха на дъното на океана. Една от причините - йон-литиевите батерии на електромобилите - 1

Преди две седмици съобщихме, че Felicity Ace , товарен кораб, съдържащ близо 4000 автомобила на Volkswagen Group, се е запалил насред Атлантическия океан . Сред колите има Porsche-та, Bugatti-та и Lamborghini-та. За щастие екипажът беше спасен, но пожарникарите не можаха да потушат огъня , който се разгаряше непрекъснато от литиево-йонните батерии в електромобилите на борда.

Буксир се опитваше да издърпа Felicity Ace обратно на брега, но и тази акция не успя. Компанията, която управлява кораба, публикува прессъобщение, потвърждаващо, че корабът е потънал на около 220 морски мили от Азорските острови в Португалия.

4000 луксозни коли потънаха на дъното на океана. Една от причините - йон-литиевите батерии на електромобилите

MOL Shipmanagement Singapore, мениджърите на „Felicity Ace“, продължават да полагат всички усилия, за да овладеят щетите и да разрешат ситуацията като основен приоритет“, се казва в изявление на компанията. "Допълнителна информация ще бъде предоставена, когато стане достъпна."

Докато се появи повече информация за потъването, засега можем само да предположим, че загубите са огромни. Беше потвърдено, че корабът превозва близо 4000 превозни средства, включително 189 Bentley-та, хиляди Porsche-та, Bugatti и повече от дузина Lamborghini-та. Предварителните оценки да достигат 335 милиона долара.

4000 луксозни коли потънаха на дъното на океана. Една от причините - йон-литиевите батерии на електромобилите

Още нещо любопитно е, че сред потъналите автомобили са Lamborghini Aventador, който приключи производството си с V12 мотор. Сега, италианският автомобилен производител може да няма друг избор, освен да рестартира поточната линия. Дори когато огънят бушуваше по кораба, винаги имаше някаква надежда, че някои от колите могат да бъдат спасени. След тази последна актуализация шансовете са нулеви. Нито едно превозно средство не може да бъде спасено.

Спасителните кораби ще останат около района, за да наблюдават ситуацията. В допълнение към огромните финансови загуби и огромните логистични усложнения от това събитие, потъването на кораба несъмнено ще има огромно екологично въздействие с толкова много автомобили, които сега седят на дъното на океана. И най-вече заради гореспоменатите йон-литиеви батерии.

4000 луксозни коли потънаха на дъното на океана. Една от причините - йон-литиевите батерии на електромобилите


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    93 2 Отговор
    Е , ще се появят нови модели - Порше "Нептун " , Ламборгини "Посейдон "
  • 2 Стефан Петров

    32 31 Отговор
    Отлична новина. И богаташите да бъдат засегнати. Новината е отлична и защото тези луксозни коли лапат гориво като камиони , а за екологията това не е добре.
  • 3 електрическа кола

    40 6 Отговор
    при мен положението с батериите е на принципа проба-грешка, в дадения случай е грешка!
  • 4 Бла

    89 6 Отговор
    Четем само за загубите, ами тези всички батерии в океана ? Колко ще тровят биологичните видове ?
  • 5 mi6osp

    67 5 Отговор
    Гасенето на запалени литий- йон батерии е практически невъзможно.

    Коментиран от #24

  • 6 чудно

    88 7 Отговор
    все по-зелен става тоя свят според лумпените джендърски
  • 7 Моряк

    42 7 Отговор
    Тъпо....На кривата ракета космоса й виновен!Никъде не пише за причината на пожара,а само че батериите поддържали пожара.То зърното също е пожароопасен товар и 90% от товарите пренасяни с кораби са пожароопасни!!!
  • 8 DrivingPleasure

    61 7 Отговор
    Екология, а електрофилчета?! Зеленичко ли ви е сега?! Тия курници трябва да е забранено да влизат в подземен гараж и да се качват на кораб особено ферибот с пътнически превози!

    Коментиран от #16, #17, #23

  • 9 Японеца

    51 5 Отговор
    Зелените заблудени фанатици какво ще кажат!
  • 10 Перо

    43 2 Отговор
    Някои хора ще останат без бентлита! За нас е трагедия! Особено за Нова ТВ!
  • 11 Моряк реалист

    41 1 Отговор
    Дааа. Проблема с електрическите автомобили и пожарната безопасност на специализираните кораби въобще не е решен. За сега батериите няма с какво да се гасят. Бог да пази екипажа. Нищо не зависи от него.
  • 12 ЧЕСТИТО ЕКОДЖЕНДЪРИ

    53 6 Отговор
    Честита ни ЕКО-КАТАСТРОФА с новите ЕКО-МОБИЛИ
  • 13 Збигнев Бжежински

    25 0 Отговор
    Мъкааааа,затрахователите ревът
  • 14 ИВАН

    16 5 Отговор
    Аман от екологични катастрофи всеки божи ден, докога ще ни търпи тази планета Земя ... войни, бомби, катастрофи, пожари, ако пък се размине някой ден без катастрофа, то ще има празнична заря - тонове пепел и ракети в небето
  • 15 наблюдател

    9 9 Отговор
    Това е саботаж затова трябва да разследват екипажа на кораба
  • 16 3-фазния

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "DrivingPleasure":

    Заусти си гърнето в купето да не пушиш на хората и дай на съд всички петролни компании за разливите в окена и "Амазонския Чернобил" в Южна Америка, като си такъв еколог!

    Коментиран от #20

  • 17 3-фазния

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "DrivingPleasure":

    Става дума за изхвърлянето на най-малко 16 милиарда галона токсични отпадъци в продължение на десетилетия в района Лаго Агрио – замърсяване, което започва още в средата на 60-те години на ХХ век от компанията „Тексако”, купена и присъединена от „Шеврон” през 2002 г. Хващай лопатата и отивай да ринеш. По-малко с устенцата и повече с ръчичките.
  • 18 клиента

    21 1 Отговор
    В рибния магазин вече ще се ходи с пробна лампа и фазомер.Иначе е опасно.
  • 19 Turbo

    22 1 Отговор
    Тези батерии на електромобилите ще ни изтровят.
  • 20 Turbo

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "3-фазния":

    Да не си вързан със синджир за ауспуха?Ти колко кутии цигари изпуши днес?Сам се тровиш доброволно,че и си плащаш за отровата.
  • 21 е да

    5 3 Отговор
    и богатите реват ама редко

    Коментиран от #22

  • 22 няма рев

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "е да":

    ще реват застрахователи и корабосоственика тия не ревят
  • 23 Ти пък какво ревеш?

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "DrivingPleasure":

    Нали уж само Тесла се самозапалваха? Да си чул за някой изгорял кораб заради Тесла?
  • 24 Зрител

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "mi6osp":

    Практически е възможно. Океана ги е зсгасил😁
  • 25 Plovdiv

    5 0 Отговор
    Това е екологична катастрофа, стига само с тези пари!!! Още малко сухи, меки, безснежни зими, както последните няколко, и ще разберете, че пържолите не растат в магазина! Когато храната стане кът и поскъпне толкова, че заплатите няма да ви стигат само за нея! Тогава ще видите дебелия край!
  • 26 Капитана

    4 1 Отговор
    Не е първия случай на изгорял кораб заради електрички. Преди няколко години изгоря кораб на фирма с частично Български екипаж, основно офицери пак заради електрички. Този тип кораби имат система за гасене с СО2 с която се запълва целия обем на кораба, всичко се знае мвого добре как точно се случва, има запис къде е активирана пожарната аларма, действията по т. нар investigation, immediate action, first responce и т.н., да не ви занимавам с процедурите но това няма гасене. Така че аз електричка не бих си взел и в подземния паркинг не бих пуснал а Госта от Норвегия да се кланя на своя идол
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.