Last news in Fakti

6 Април, 2022 16:59 11 734 12

Как коли за 430 млн. долара потънаха в Атлантика

  • кораб-
  • пожар-
  • автомобили

Сърцераздирателен списък със загубени автомобили при катастрофата на панамския кораб Felicity Ace публикуваха нидерландски журналисти

Как коли за 430 млн. долара потънаха в Атлантика - 1

Нидерландски репортери разбраха какво конкретно коли са се озовали на дъното на океана заради скорошния пожар на кораба Felicity Ace . Сред тях са легендарната Honda Prelude SiR, колекционерската испанска сглобка на Land Rover Santana от 1977 г., новото Porsche 718 Boxster GTS 4.0 и други редки и ценни возила.

Повече от половината от 4 000 удавени коли принадлежат на Volkswagen Group, включително 15 Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae - на стойност над 400 000 долара за брой. Сега, за да изпълнят задълженията си към клиентите, италианците ще трябва да възобновят производството на този модел. Други загуби на групата включват Audi TT Roadster, Audi Q2 , Audi e-tron GT, Porsche Cayenne , Volkswagen Jetta и Taigo.

Какво се случва?

На 16 февруари избухва пожар на товарния кораб Felicity Ace, който пътува под панамски флаг от Германия за САЩ. Капитанът се обажда на пристанището на Азорските острови, което е най-близо до мястото на катастрофата, като предполага, че причината за пожара са литиево-йонните батерии на електрически автомобили. По-късно обаче тази версия не беше потвърдена.

Надеждите корабът с изгорели коли да бъде изтеглен до пристанището се оказват напразни. На 1 март корабът се преобърна на десния си борд и потъна на триста и петдесет километра от Азорските острови. Сега ро-ро (както се наричат ​​кораби от този тип, предназначени за превоз на превозни средства) почива на трикилометрова дълбочина. Анализаторите оценяват общата стойност на унищожения товар на 438 милиона долара, като 95% от загубите са в автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радослав

    24 1 Отговор
    На 5 ракии съм, затова има грешки и несъответствия в написаното.
  • 2 Некой си

    20 2 Отговор
    Емииии, още санкции, БЕ!
    Какво се маете?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 олеле

    13 2 Отговор
    Това го четох преди седмица.
  • 5 Орел

    19 1 Отговор
    След 100 години ще са като нови в Горубляне.
  • 6 Морски

    19 0 Отговор
    А нещо до колко ще навредят на морската фауна и на природата като цяло няма ли да проучите и да напишите!?Само колко щели да бъдат материалните загуби.Тия от фолксфлсген веднага да отиват да вадят потъналите железа и ламарини с радиационни батерии!
  • 7 kkk

    14 3 Отговор
    От самолет се вижда, че всичко е ЗАСТРАХОВАТЕЛНА ИЗМАМА- и на корабособственика, и на VW... Особено на тези вторите...

    Коментиран от #8

  • 8 стария моряк

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "kkk":

    18 години изкарах на такъв тип кораби. Само питам , на кораб качвали си се и как разбра , че това е застрахователна измама? И още нещо , на корабите ни точно по средата на бака , между , моринг стейшъна и акомодейшъна (палубата на която се прави маневра на носа и най горната , основна палуба) имаше и продължава да има по едно голямо "Z"

    Коментиран от #11

  • 9 Предполагам

    2 0 Отговор
    Че всевишния си знае работа и затова е така избави е от мъките няколко човека и е наказал големите мошенници.
  • 10 Porek

    6 0 Отговор
    "Нидерландски репортери разбраха какво конкретно коли са се озовали на дъното на океана"
    какво конкретно коли хахахаха не мога !
  • 11 морски

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "стария моряк":

    Какво му обясняваш на този панчаревски моряк ,той само хартиени лодки е виждал!
  • 12 ангал

    1 0 Отговор
    Дайте координати на потъналия кораб!