Отидете към основна версия

3 210 10

Планът на Fiat до 2027 година: Пенсиониране на ДВГ, три ел. кросоувъра и един електромобил

  • fiat-
  • план

През следващите пет години Fiat планира да разшири гамата си с един компактен автомобил и три кросоувъра. Освен това, както уверяват от компанията, дизайнът на моделите вече е одобрен.

Освен това до 2027 г. компанията планира напълно да се отърве от моделите с двигатели с вътрешно горене. В същото време електрическите автомобили Fiat трябва да останат достъпни. Странното е, че италианците позиционират Fiat като своеобразен "братовчед" на Citroen в рамките на концерна Stellantis.

Първата новост ще бъде компактен електрически автомобил, чийто дебют е насрочен за 2023 г. Той ще e позициониран с една стъпка над сегашния Fiat 500e и всъщност ще стане наследник на Punto, който се пенсионира през 2018 г. Иновацията ще получи обща CMP платформа с Peugeot 208 , Opel Corsa и предстоящия Citroen C3. Тази архитектура позволява създаване, както на бензинови, така и на изцяло електрически модели.

Както уверява Оливие Франсоа, главен изпълнителен директор на марката, в гамата има място за нещо повече от семейството на Fiat 500 . Следователно, следвайки идейния наследник на Punto, ще се появи нова Fiat Panda, която обаче ще се превърне в кросоувър. Отдавна не е тайна, че Panda ще получи характеристиките на концепцията Centoventi 2019 . Франсоа обаче отбелязва, че екстериорът на концепцията ще се използва в поне няколко нови продукта, а в новата в новата Panda ще интерпретират не толкова на ретро външния вид на оригиналния модел от 80-те, а на простотата и минималистичния подход: "Пандата трябва да е малко груба, проста, надеждна."

Няма информация за останалите два електрически кросоувъра, но очевидно те ще станат флагмани в линията. Според италиански медии в бъдеще гамата на Fiat ще изглежда така: пет леки автомобила, четири търговски превозни средства и един автомобил, само за Южна Америка.

В Европа Fiat ще разчита изключително на електрически превозни средства. Оливие Франсоа иска да превърне Fiat в Tesla на хората . Обхватът наистина е наполеонов: ако според първоначалния план електрическите иновации трябваше да бъдат пуснати от 2025 до 2030 г., сега те трябва да излязат на пазара до 2027 г. или дори по-рано. По този въпрос Франсоа е достатъчно предпазлив, за да запази интригата, но намекна, че Fiat може да стане „първата масово произведена марка, която ще стане напълно електрическа“.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини