Last news in Fakti

20 Юни, 2022 09:57 5 530 9

Помните ли старото Tipo? Продава се един такъв Fiat, собственост на легенда от Ф1

  • fiat-
  • tipo-
  • найджъл менсел

Автомобилът на Найджъл Менсел едва ли ще бъде скъп

Помните ли старото Tipo? Продава се един такъв Fiat, собственост на легенда от Ф1 - 1

Наточеният хечбек на бившия шампион от Формула 1 Найджъл Мансел ще се продаде на търг, при това на доста изгодна цена. Търгът ще се състои в Нидерландия, а самото Tipo е предоставено на Менсел през 1990 година, веднага след Гран при на Италия.

Въпреки че колата с пет врати е добре запазена, а пробегът не надвишава 82 000 километра, малко вероятно е да се вземат много пари за нея. Според организаторите на аукциона, този Fiat ще бъде продаден за сума от порядъка на от осем до десет хиляди евро.

Помните ли старото Tipo? Продава се един такъв Fiat, собственост на легенда от Ф1

През 1990 г. Найджъл Мансел кара за Ferrari, а тогавашният шеф на Fiat Чезаре Ромити подарява на британеца именно този хечбек Tipo, боядисан в уникален за модела британски цвят Racing Green. Партньорът на Мансел, французинът Ален Прост, получи точно същия Fiat Tipo от топ мениджъра на Fiat, но боядисан в синьо. Отличителна черта на двата автомобила е табелата с име на централната конзола.

Специално за състезателите от Формула 1 автомобилите са с максималното оборудване по това време. те разполагат с шибедах, ел. стъкла, касетофон, борд компютър и цифрово арматурно табло. Под капака на хечбека се намира атмосферен 8-клапанов 1.8-литров двигател с мощност 112 конски сили, който е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия.

Помните ли старото Tipo? Продава се един такъв Fiat, собственост на легенда от Ф1

След 32 години каросерията и интериорът на Tipo-то но Менсел са перфектно запазени, а само по дъното има повърхностна корозия. И въпреки това, както и предвид историята на модела, автентичното му състояние и дори "красивият" номер на шасито (1 000 000) няма да позволяи на аукционната къща да спечели много, тъй като Tipo принципно няма колекционерска стойност. Четири дни преди края на търга за хечбека има кандидат, който е готов да плати само 6000 евро, което е дори по-малко от първоначално предвидената сума.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    8 15 Отговор
    на когото и да е бил, такъв тип автомобил е просто един тон метал......
  • 2 квя

    14 0 Отговор
    Двигателят 2.0 е 115 к.с. а 1.8 е 105. Отделно дигитално табло и касетофон имаха 90% от подадените автомобили Фиат от този период. И моята Темпра е с такова, плюс доста други екстри, даже и блокаж на задният диф!

    Коментиран от #5

  • 3 Куку

    16 10 Отговор
    Един колега имаше на времето такъв фиат, всеки ден ремонти по него, че накрая толкова задобря че си отвори сервиз за коли....хахаа ....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КУРОДРЪВЧЕВ ГОГО

    2 2 Отговор
    ФИАТ НАЙ-ДОБРОТО НА ТОЗИ И ОНЗИ СВЯТ!!!???
    ТОЧКА!!!!!?????
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Йойо

    3 0 Отговор
    На българина му дай само Мерцедес,Ауди и БМВ,други коли не признава
  • 9 Не съм фен на Фиат

    3 0 Отговор
    Няма значение на кого е била колата.Това е едно перфектно запазено парче история,което предоставя невероятно носталгично изживяване на всеки автомобилен ентусиаст,който наистина обича автомобилите и тяхната история.Представете си да направите една обиколка на Южна Италия с тази кола в днешно време…..няма значение дали е обикновен Фиат Типо,Ферари Тестароса,или пък Алфа 155 GTA.Преди 15 години имах едно Пунто 1.2i 60 коня.Е няма такава безпроблемна кола.Още ме е яд,че я продадох.