Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 10:30 12 614 7

Fiat пенсионира 500X и възражда "най-грозната кола"

  • fiat-
  • 500x-
  • multipla-
  • 600

В процес на разработка с модели с вътрешнозаводски индекси F364 и UV5, както и по-голям кросоувър с името Multipla

Fiat пенсионира 500X и възражда "най-грозната кола" - 1
Fiat 600

Fiat възнамерява скоро да се сбогува с кросоувъра 500X, който е базиран на хечбека 500. Моделът ще получи два наследника наведнъж, които все още са известни само с кодовите обозначения F364 и UV5. Първият ще бъде компактен SUV, близък да електрическия Jeep Avenger, а вторият ще споделя платформата си с новото поколение Citroen C3 Aircross и Opel Crossland.

Любопитно е също, че може да се появи и по-голям автомобил с повишена проходимост, като занего може да бъде възродено името Multipla, която все още се смята за носител на титлата "най-грозна кола в света".

Fiat 500X навлезе на европейския пазар през 2014 г. и се превърна в търговски успех. Жизненият цикъл на модела обаче е към своя край и поради тази причина сега италианците разработват два кросоувъра наведнъж, които ще заемат мястото на 500X в гамата на Fiat. Те ще са SUV-та с дължина 4.2 и 4.4 метра.

Fiat пенсионира 500X и възражда
Fiat Multipla

Очаква се първият да се казва Fiat 600 и да бъде електрически: за това се планира да се използват платформата и агрегатите на наскоро представения Jeep Avenger . В същото време иновацията ще има и конвенционални версии с двигатели с вътрешно горене, унифицирани с DS 3 (и двете марки са част от концерна Stellantis). Производството на Fiat 600 ще бъде организирано в завода Stellantis в Полша - това ще стане още през 2023 г.

И през 2025 г. по-голям кросоувър с дължина 4,4 метра, изграден върху архитектурата на Citroen C3 Aircross и Opel Crossland , ще види светлината . Европейските журналисти намекнаха за името на модела Nuovo Multipla, заимствано от легендарната Multipla, известна като "най-грозната кола в света". Сглобяването на този кросоувър ще се извършва в съоръженията на Stellantis в Турция и ще се предлага във версии с пет и седем места.

Също така в най-близките планове на Fiat е пускането на електрическата кола Topolino, която ще стане аналог на Citroen AMI , както и актуализацията на Panda, планирана за края на 2024 г. - този проект носи вътрешния фабричен код F1H.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много е грозен

    7 25 Отговор
    тоя грозобойник

    Коментиран от #2

  • 2 Пунта Мара

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "Много е грозен":

    Виждал си ти грозна кола . Я виж електричките на Фолксваген .

    Коментиран от #7

  • 3 Сийка

    4 6 Отговор
    Мултипла е прелестна в своята грозота. Много широка, удобна ,абе изобщо КОЛА !

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    7 1 Отговор
    Това е едно брутално налагане на хората по принуда или да си купят грозна малка и скъпа тротинетка ,или да почнат с градския транспорт ,нито качество ,ни батерии като хората,за цените няма кво да коментираме ,това да се изръсиш 15,20 000 евро за ел кошер си е лудост ,нали уж недостига токът ,как ще се зареждат тия бръкми .ами като и свърши живота на батерията или ел агрегата се прецака ,направо за вторични .то стана малко като с ваксините ,налагат ти нещо без да знаеш кво е .пазара определял търсенето,а това със замърсяването е пълна смешка .
  • 5 А нЕма страшно

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сийка":

    Удобна е, вярно...ма много грозно и нямаше грам багажник.
    Не знам що не го бяха кръстили "Грозипла"
  • 6 Знайко

    0 0 Отговор
    Разбрах-първото е полски фиат, а второто- турски ситроен! Пандата ви прилича на Кактуса на ситроен, Двигателите ви от Jeep, който е купен отпреди 8 години(смятай , колко са хубави и модерни-просто им сложихме други жигльори, за да ускоравят до 100 за 15 сек. вместо за 10)Пълен ужас! Съберичарк отвсякъде! Е кой да я купи?
  • 7 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пунта Мара":

    VW не само че са грозни и с купе приличащо на бременна хлабарка с раница, а и са по 2400 кг!!! Старото ми Пежо 1.6 SRI 90 коня беше 1080 кг! Варна- Пампорово-Варна - 900 км + 200 планински -83 лв газ. Кво има да говорим! Ще търся аз контакт, ама с по-дебели кабели и ще давам 20 кинта на собственика на контакта!