Отидете към основна версия

11 101 8

Какво ще представлява новата Dacia Duster

  • dacia-
  • duster-
  • bigster

Разказва шефът на марката Дени Ле Вот

Трето поколение Duster идва през 2023 година, а за неговите особености говори лично шефът Дени Лe Вот. В интервю за Automotive News Europe той заяви, че новият Duster ще запази версията си със задвижване на всички колела, но ще добави много повече комфорт, управление и функционалност. Освен това дизайнът на автомобила ще бъде сериозно актуализиран.

Лe Вот засегна и темата за разликите между новия Duster и предстоящият по-голям кросоувър Bigster. Топ мениджърът отбеляза, че Bigster ще бъде по-скоро "семейна кола", докато Duster ще запази полезните характеристики на компактен SUV.

Тъй като Dacia ще има два кросоувъра в средата на десетилетието, размерите на Duster няма да се променят след смяната на поколенията - дължината му няма да надвишава 4.35 метра. Той обаче ще бъде изграден на различна и много по-модерна платформа (CMF-B). Стана ясно още, че новият Duster ще е глобален модел, като от компанията са планирани шест модификации на новия Duster за различни пазари.

От Renault Group вярват, че промяната в икономическата и политическата ситуация ще бъде от полза за Dacia.

„Колкото по-висока е инфлацията, толкова повече хора идват при нас от други марки и други сегменти “, казва Лe Вот. Топ мениджърът смята, че колите в Европа ще поскъпнат още с въвеждането на по-строгите стандарти за опазване на околната среда и безопасност.

Първоначалният план на Renault беше третото поколение Dacia Duster и Lada Niva да бъдат базирани на една и съща платформа, като и двата автомобила използват сходни инженерни решения. След добре познатите събития перспективите за автомобилите Lada на френската платформа CMF-B са неясни, но работата по новата Niva към момента не е спряла.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини