Отидете към основна версия

5 819 16

Audi призовава за изоставяне на петрола, но BMW се дърпа: за кога е планирана революцията

  • audi-
  • двг-
  • bmw-
  • електромобил

Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман каза, че европейските производители на автомобили трябва да се обединят и да вземат решение: до 2040 г. производството на автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене трябва да бъде спряно.

„Нека бъдем смели и да поемем ангажимент за пълно премахване на изкопаемите горива до 2040 година. Ние трябва да насочим цялата си енергия към акумулаторни електрически превозни средства за индивидуална мобилност“, каза Маркус Дюсман в изявление пред Ройтерс .

В същото време марката Audi планира да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене още през 2033 г. (тоест след 11 години). Подобни планове има и Volkswagen, който планира да премине на електричество до 2035 г., макар и само в Европа (в Китай и Съединените щати отхвърлянето на „нефтените“ автомобили ще се случи малко по-късно).

В същото време не всички производители са сигурни, че е необходимо да се отървем от двигателите с вътрешно горене толкова рано. Например, директорът по разработката на BMW Франк Вебер каза в интервю за Auto Motor und Sport, че компанията не иска напълно да изостави двигателя с вътрешно горене.

„Все още имаме нужда от модерен двигател с вътрешно горене“, каза Вебер. „Ето защо работим върху ново поколение двигатели: бензинови, дизелови, шестцилиндрови, осемцилиндрови. Те ще бъдат технологично подготвени за предстоящите стандарти за екологични емисии."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Свързани новини