Last news in Fakti

26 Май, 2022 10:35 11 635 11

Електромобил измина повече от 1100 километра без презареждане

  • lucid air-
  • електромобил-
  • пробег-
  • рекорд

Рекордът на Lucid Air за разстояние e поставен по нормални пътища

Електромобил измина повече от 1100 километра без презареждане - 1

Електрическият седан Lucid Air, представен през 2020 г., в своята версия с най-дълъг пробег е в състояние да измине повече от 800 километра без презареждане - такъв обхват е деклариран от производителя. Американски блогъри от YouTube канала The Kilowatts решиха да тестват дали електрическата кола може да измине по-голямо разстояние, ако се използва така наречената хипермилинг техника, насочена към максимизиране на енергийната ефективност. В резултат на това електрическият седан измина 1106.2 километра.

Lucid Air Dream Edition Range участва в надпреварата с "паспортен" запас на мощност от 837 километра - това е със 185 километра повече от Tesla Model S Long Range. Като маршрут бяха избрани обикновени пътища в щата Юта, по който електрическия автомобил се движи със средна скорост от 43 километра в час. При избора на път блогърите предварително взимат предвид състоянието на асфалта, трафика и за всеки случай близостта на зарядните станции.

Шофьорът се сменя на всеки три часа. По време на експериментът, която продължи повече от ден, електрическата кола получи повреда и се наложи да се смени волана. Ако не беше този форсмажор и не твърде благоприятните метеорологични условия, Air щеше да измине още повече, твърдят блогърите.

Първоначално те се стремяха към Световния рекорд на Гинес за изминатото разстояние от електрически автомобил без слънчеви панели - 1 607 километра. Рекордното постижение обаче е на експериментален електрически автомобил The Phoenix, специално построен от рециклирани материали, а в случай с Lucid Air Dream Edition Range става дума за серийна модификация.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някъв си

    29 16 Отговор
    Разправят 1100 км ок. Само да напиша нещо .... С моята дизелова 15 годишна гондола изминавам над 1200 км а
    шофирам комбинирано тоест в град/извън. Само за сведение па вие си правете сметката за изминати 2100 км СРЕДЕН разход на гориво 5.8/5.9 литра.Тази електричка при какви условия е изминала 1100 км ? Колко време ще е обходимо да се заредят батериите ? Все още е технология,която не се доказала.

    Коментиран от #11

  • 2 Буха ха

    28 9 Отговор
    Избрали са пустите пътища на Юта, където се движат със средна скорост 43 км/ч. При такива условия нищо чудно да мина 2000 км с един резервоар дизел
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо

    22 17 Отговор
    Ако бутат колата може и 2000 км да минат. Безмислени експерименти. Електричките нямат бъдеще.
  • 5 Гост

    31 4 Отговор
    "-А цената?
    -Но моля ви!"
    За сведение цената на автомобила в Германия започва от около 220 000€. Желая успех на марката
  • 6 Въпрос

    14 4 Отговор
    Колко време(години) е гаранцията на батерията и каква е цената й? Влияе ли се много от студа?
  • 7 Някой

    22 2 Отговор
    Не звучи много добре нова кола да дава сериозен дефект, в случая с волана, само след няколко стотин км. И това е кола за близо половин милион лева ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Васил

    9 4 Отговор
    Ако това е истина след 4-5 години петрола почти няма да е нужен.
  • 10 Дсса

    9 3 Отговор
    Че къде намериха 1100 километра надол ище?
  • 11 Оня

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Някъв си":

    Защо хора с 15 годишен дизел коментират премиум автомобил , пък бил той и електричка ?