Отидете към основна версия

93 336 105

Положението е трагично: Ето какви автомобили купуват и карат българите

  • автомобили-
  • българия-
  • статистика-
  • кат-
  • продажби
Снимка: Shutterstock

Въпреки че през четирите месеца от началото на годината се забелязва повишен интерес към новите автомобили и лек спад в продажбите на употребявани коли у нас, българите продължават да карат доста стари превозни средства.

Последните данни са от статистиката за регистрирани коли в КАТ за първите четири месеца от 2022 година, от където става ясно, че в автопарка у нас продължават да преобладават коли, които са на възраст над 20 години.

Според данните на КАТ от началото на годината в България са регистрирани малко над 9 000 нови автомобила и 56 000 употребявани. Справка в най-големия сайт за автомобили у нас mobile.bg показва, че най-търсен си остава моделът Volkswagen Golf.

Други модели на германския концерн от марките VW, Audi и Skoda също са в челните позиции. По-конкретно става дума за Passat, A4 и Octavia. В челната десетка има и представители на японския автопром - кросоувърите Honda CR-V и Toyota Rav4.

По отношение на това, автомобили с какъв тип гориво предпочита българинът, то напук на световните и европейски тенденции, у нас дизелът продължава да е на мода. По пътищата в България се движат над 1.3 млн. дизелови автомобили, а бензиновите са малко над милион.

Интересен факт от статистиката е, че автомобилите задвижвани от пропан-бутан не са толкова много, колкото мислят, че са болшинството българи. Само 30 000 автомобила имат монтирани АГУ-та. Това са регистрираните такива, но дори и на тази база можем да заключим, че колите с АГУ не са преобладаващи.

Що се отнася до електрическите коли, те у нас са едва 4 000. Като цяло почти 50 % от колите на територията на България са на възраст над 20 години, а само 9% са тези, които още нямат навършени пет години. Други 26% се падат на автомобилите на възраст между 15 и 20 години.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 85 гласа.

Свързани новини