Отидете към основна версия

16 910 57

Обрат: Германия се противопостави на забраната за автомобили с ДВГ

  • германия-
  • автомобили-
  • двг-
  • забрана-
  • ес

В страната с най-голям автомобилен пазар в ЕС предлагат алтернатива - да се прехвърлят двигателите на синтетично гориво

Германия няма да подкрепи плана на Европейската комисия за въвеждане на забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това съобщи министърът на финансите на страната Кристиан Линднер пред членове на асоциацията BDI, която обединява над 100 000 компании. Линднер нарече решението погрешно и каза, че страната няма да даде своето съгласие поради сериозната заплаха, която представлява за индустрията.

По-късно в социалните мрежи Линдер предложи компромис - преминаване на автомобилите с ДВГ от изкопаеми горива към синтетични горива, което би намалило вредните емисии, без да променя цялата индустрия. Подобно предложение направи по-рано тази година и германският министър на транспорта Фолкер Висинг , който каза, че автомобилната индустрия не може да разчита само на електричество и водород.

„Синтетичното гориво е екологично чист вариант за двигателя с вътрешно горене, който се използва от дълго време. И трябва да го запазим в името на работните места“, каза Линдър.

Планът на Европейската комисия е критикуван не само в Германия. Членове на правителствата на други големи икономики от ЕС - Франция и Италия също се противопоставят на това, позовавайки се на безпрецедентните икономически щети, които може да доведе пълната забрана за продажба на автомобили с ДВГ. Според анализатори около една десета от 830 хиляди работни места в индустрията само в Германия може да са изложени на риск.

Окончателното решение за плана трябва да бъде взето през следващите месеци след получаване на отговори от страните-членки на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 78 гласа.

Свързани новини