Отидете към основна версия

6 117 15

Volkswagen реши да ликвидира завода в Русия

  • volkswagen-
  • завод-
  • русия

Предприятието в Нижни Новгород, което не работи от началото на март, няма да се върне към производството на автомобили

Още преди седмица се появиха слухове, че Volkswagen ще обяви ликвидацията на завода в Нижни Новгород. Това съобщи gazeta.ru, позовавайки се на два източника, единият от които е от руския офис. Според вътрешните хора съобщение за ликвидацията на предприятието, където се сглобяваха Volkswagen и Skoda, е било сведено до ръководните органи на предприятието още преди месец.

Официалната причина е намаляването на доставките на автомобилни компоненти за Русия, както и проблеми с логистиката. Сега, Volkswagen официално потвърди затварянето на собствения си монтажен завод в Нижни Новгород. Конвейерът, където се сглобяваха модели на Volkswagen и Skoda, най-вероятно ще се използва от руската група ГАЗ.

В края на май групата ГАЗ беше включена в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ. В резултат на това фирмите, които си сътрудничат с руската компания, са под заплахата от вторични санкции. Така възобновяването на производството през лятото, което беше лансирано преди време, се превърна в нереалистичен сценарий.

Volkswagen реагира на санкциите срещу ГАЗ с намаляване на персонала на завода в Нижни Новгород. В началото на юни един от синдикатите съобщи, че германската фирма предлага на служителите си доброволно прекратяване на трудовите договори през юни с изплащане на до шест заплати.

Напусналите преди 17 юни можеха да получат шест заплати, а до 29 юни - само пет. От офиса на Volkswagen добавиха, че служителите също имат право на финансова компенсация и медицинска застраховка до края на годината.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Свързани новини