Last news in Fakti

17 Юни, 2022 10:29 6 050 26

Путин разпореди: стратегията за развитие на автомобилната индустрия да се адаптира към новите реалности

  • путин-
  • автомобили-
  • русия

Промишлеността трябва да разполага със собствени ключови технологии

Путин разпореди: стратегията за развитие на автомобилната индустрия да се адаптира към новите реалности - 1

Президентът Владимир Путин нареди до 1 септември тази година да се актуализира стратегията за развитие на автомобилната индустрия в условията на спиране на доставките от чужбина. Сред основните задачи е осигуряването на технологичен суверенитет в новите реалности, което в крайна сметка трябва да направи индустрията глобално конкурентоспособна. Путин постави и задачата да следи ситуацията с цените на автомобилите, които показаха рекорден ръст през пролетта.

Русия трябва да получи собствени технологии и индустрии, каза Путин. Говорим за инженерни разработки, права върху интелектуална собственост и ноу-хау, които трябва да са руски. Президентът не изключи продължаването на вноса на някои неключови елементи от чужбина, но отбеляза, че сегашните проблеми с доставките не трябва да стават "прекомерно остри".

Важно предимство на Русия е евтините горива. Търсенето на автомобили с пропан-бутан обаче трябва да бъде подкрепено на правителствено ниво, включително помощ при изграждането на газостанции в регионите.

В резултат на това индустрията трябва да насити пазара с висококачествени и достъпни автомобили с максимум локализирани части. Освен това руските автомобили трябва да бъдат сравними по качество със западните, повечето от които вече не се доставят на руския пазар. Също така автомобилната индустрия трябва да отговори на нуждите на икономиката, бизнеса, градската и общинската икономика.

Путин припомни, че през март обемът на производството на автомобили е спаднал три пъти в сравнение със същия месец на 2021 г. и пет пъти през април. Като цяло "ситуацията не е проста", каза държавният глава.

Що се отнася до цените, шефът на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров беше инструктиран да ги следи. Путин отбеляза, че ценообразуването трябва да отговаря на укрепването на рублата и спада на цената на метала. 20.7 милиарда рубли ще бъдат отпуснати за подкрепа на автомобилната промишленост в Русия тази година . 10.2 милиарда ще бъдат изразходвани за възобновяване на програмите за преференциално кредитиране, 4.9 милиарда за преференциален лизинг, 2.6 милиарда за субсидии за закупуване на електрически автомобили и още 3.3 милиарда рубли за превозни средства с АГУ на пропан-бутан.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    33 8 Отговор
    Смеееееех

    Коментиран от #7

  • 2 БСП за България и Радев

    41 8 Отговор
    Необходимо е е Другарят Путин да разпореди чрез закон, всеки истински руснак да купи поне един руски автомобил. Разбира се да чака 10 години и да плаща вноските авансово
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тиква Стайл

    38 9 Отговор
    Това какво означава: напред към светлото бъдеще с Москвич 12 и Лада 7 ли?
  • 5 Гошо

    28 4 Отговор
    Тъкмо почнаха да слагат на Буханката климатик .....след 60 години ...

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ддд

    15 32 Отговор

    До коментар #1 от "Смех":

    То смех смех ама нови заводи с нови работни места. А тука само се смеем и капиталите ни изтичат в други държави.

    Коментиран от #10, #16

  • 8 Zа родину

    10 29 Отговор
    Ужас, ще останат без коли. Магарета и каруци....вярвате ли. Ще направят това което могат и ще карат с евтино гориво. Отдавна правят коли с климатици и др. екстри, без излишни глупости. В европа надуха цените все едно, че произвеждат совалки. Дойде времето в ЕС да ядат Рена опели, мерцедеси, бентлита и др. скъпи бараки, а за десерт марки, евра, паунди и да се греят с долари
  • 9 Официално писаха, че руснаците използват

    28 5 Отговор
    чипове и полупроводници от западни перални, хладилници и готварска техника за военни нужди. Затова се върнаха и към 60 годишните танкове Т-62, защото там всичко е механика и скоростите се включват с боен чук !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Буханка муханка

    14 15 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    ама ще го направят.
    Първия модел с теслата, втория с длето, третия с ключе 6-8.
    А ти какво ще направиш?
    Едни круши не можеш да отгледаш, в магазина всичко от Турция, Гърция или Южна Африка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 На Гошо майка му

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Това ли ти спуснаха от института решетки коя?
  • 14 Новината е от 08 06 2022

    7 11 Отговор
    LADA обявява началото на продажбите на най-достъпния нов автомобил на руския пазар - Granta Classic 2022 моделна година. Офертата за това оборудване е със 103 200 рубли по-изгодна от цената на Granta Classic от предходната моделна година. Цените за Granta Classic’22 започват от 658 300 рубли (като се вземе предвид ползата от 20 000 рубли по схемата Trade-In или при използване на кредитната програма LADA FINANCE).

    Пакетът LADA Granta Classic22 включва електроусилвател на волана, ел. стъкла на предните врати, отопление и ел. огледала, опори за детски столчета ISOFIX, дневни светлини, бордов компютър, централно заключване, аудио подготовка с 4 високоговорителя, стомана 14-цолови джанти с декоративни капачки.

    LADA Granta Classic’22 се отличава със списък от елементи, които преди са били типични само за по-високи нива на тапицерия - това са лайсни на вратите, дръжки и огледала в цвят на каросерията.

    В допълнение към седана, пакетът Classic’22 включва лифтбек и комби от семейството LADA Granta. Като опция купувачите на Granta могат да поръчат 15-инчови алуминиеви джанти.

    LADA Granta Classic’22 е оборудвана с 1,6-литров двигател с мощност 90 к.с., адаптиран да работи с бензин AI-92. и ръчна 5-степенна скоростна кутия. Това е най-добрият вариант за задвижващия агрегат, подходящ за различни режими на работа и в същото време икономичен: разходът на гориво в комбинирания цикъл е 6,5 литра на 100 км.
  • 15 вчмбрлнп

    26 6 Отговор

    До коментар #12 от "Така се смеехте и на":

    И като имат всичко, ти какво руско си си купил последните 30 години? Какво руско използваш днес? В най-добрия случай, арматурното желязо в бетона под краката ти е руско.

    Всичко друго ако случайно има надпис "Сделано в Росии" идва от завод на някоя омразна западна фирма там.
  • 16 Матрософ

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "ддд":

    Така е. За производството на новия летящ танк с ядрен двигател Т-999,
    назначиха 100 000 души в 10 огромни завода.
  • 17 Некой си

    12 5 Отговор
    Факти, преди два дни писахте, че Путин е в кома, умира, загива.
    Днес разпоредил, публично.
    Тези руски лекари чудеса правят, ей!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пуфи

    18 0 Отговор
    Новите реалности са москвич и заз
  • 20 Рамбо Силек

    18 5 Отговор
    А нас, нормалните хора какво ни интересуват руските напъни да създават не-военна продукция? Да си седят изолирани в коочинкката и да си се радват на москвичите. Аман от фашистка пропаганда.
  • 21 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Некой си":

    А някой да го е видял какво бил "разпоредил" ??? Даже няма обявен автор на тази "велика" новина , за по-сигурно , най-много да е ТАСС ! Хаххаахх !!
  • 22 Сельо

    15 1 Отговор
    ХахХахха технологията ще е със собствена тяга или с животинска?? :D
  • 23 Адолф Путинов Втори

    17 2 Отговор
    Адолф Путинов Втори, си вярвааааа мухахахахах. Русия е толквоа бедна че 48 милиона нямат вътрешен кенеф. Бедняци !
  • 24 Васил

    12 1 Отговор
    Щом ще се адаптират значи ще изкарват конете и каруците в най добрият случай колелетата.
  • 25 мхм

    12 1 Отговор
    "Освен това руските автомобили трябва да бъдат сравними по качество със западните...."
    Голям смях!
  • 26 4634

    0 2 Отговор
    Стига сте коментирали този лош Путин! Кажете нещо за изискания и умен господин Зеленски. И как ви крещи че иска, ОРЪЖИЕ, ОРЪЖИЕ, ОРЪЖИЕ и се кара на западняците. ТЕ, тоест УКРАЙНА в какво е силна в годините след 1989 г.??????? Има ли някой да не вижда, че Запад я използва като руина срещу Русия???? Май само зеленият клоун под влияние на белото не го вижда.