Отидете към основна версия

2 543 7

Разходите за притежаване на автомобил в САЩ се повишиха до исторически върхове

  • разходи за автомобил-
  • сащ

Поддръжката на автомобил струва на средния американец 894 долара на месец

Американската автомобилна асоциация (AAA) изчисли средната цена на притежаването на нов автомобил в САЩ. През 2022 г. тя се оказа рекордна и достигна $10 728. Това е с 11% повече от миналата година, когато същата цифра беше 9 666 долара. Основната причина за увеличението е свързана с поскъпването на горивата, но роля играят и други фактори.

Тази година при среден пробег от 24 000 километра нова кола ще струва на американеца 894 долара на месец. Миналата година тази цифра е била 805 долара. Проучването на AAA се фокусира върху средната цена на горивата през периода януари-май 2022 г. - 4 долара за галон, което се равнява приблизително на 1.70 лв. за литър.

Цената на бензина започна бързо да се покачва от началото на март, което в крайна сметка значително се отрази на разходите за притежание на автомобил. Освен това експертите проучват разходите за поддръжка, застраховки, данъци и плащания по кредити.

Оказва се, че най-икономичните автомобили са малките седани. На второ място са класирани електрическите автомобили. Това е така, защото изчисленията показват, че една миля на "батериен" автомобил струва четири цента, а на автомобил с бензин - 18,4 цента.

Тоест, при пробег от 24 хиляди километра годишно, разликата в ползите за собственика на електрически автомобил ще бъде 2 100 долара. Освен това електрическите автомобили имат по-ниски разходи за поддръжка, ремонт и гуми, а държавата стимулира продажбите им с различни бонуси.

Ще припомним, че през юни цената на бензина в САЩ се повиши до рекордно високо ниво. В средата на месеца един галон се продаваше средно за 5,02 долара. След това обаче цената започна постепенно да намалява, достигайки $4,19 за галон, което преизчислено в литри и в лева е наполовина по-евтино от цената на литър бензин у нас.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини