Отидете към основна версия

13 760 10

Ясно е защо автомобилите Hyundai и Kia се крадат най-лесно

  • kia-
  • hyundai-
  • кражба на автомобили-
  • имобилайзер

Това беше установено от проучване на IIHS

Вече ви информирахме, че някои превозни средства Hyundai и Kia са „лесни мишени“ за крадците на автомобили. Сега обаче Застрахователния институт за пътна безопасност в САЩ посочи точната причина за големия брой кражби на корейски автомобили.

Най-често автокрадците крадат Hyundai и Kia, произведени през периода от 2015 до 2019 година, а причината е, че много от тези автомобили не са оборудвани с електронен имобилайзер, който блокира системата за запалване в случай на кражба.

„Нашите изследвания показват, че след появата на имобилайзерите броят на кражбите на коли намалява драстично. За съжаление, Hyundai и Kia изостават от другите автомобилни производители, когато става въпрос за стандартно оборудване на имобилайзерите,” обяснява Мат Мур, старши вицепрезидент на Highway Loss Data Institute.

Много модели, произведени през посочените години, имат имобилайзери само в високите си нива на оборудване. В базовите и в средните нива на оборудване те нямат имобилайзери, а това крадците го знаят отлично. Проблемът вече е решен, защото от 1 ноември 2021 г. корейските марки направиха електронния имобилайзер част от стандартното оборудване за всичките си превозни средства.

Проблемът обаче си остава за автомобилите, произведени и продадени без имобилйзери. Ако колата ви не е оборудвана с имобилайзер, експертите съветват да я дооборудвате с допълнителна система против кражба: колкото по-дълго крадецът трябва да се справя с електрониката, толкова по-голяма е вероятността той да предпочете друга кола.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини