Отидете към основна версия

2 586 23

Глобалните продажби на електрически автомобили са се увеличили с над 50%

  • електромобили-
  • продажби-
  • нови коли
Снимки: Shutterstock

Електрифицираният транспорт продължава да набира популярност на световния пазар. Според резултатите от първата половина на 2022 г. в световен мащаб са продадени 4.3 милиона електрически превозни средства и хибриди, което е с 62 процента повече от същия период на миналата година, според портала EV volumes.

Двигател на растежа остава Китай, където търсенето е нараснало със 113 на сто. В САЩ и Канада са продадени 49 на сто повече такива коли, отколкото през периода януари-юни 2021 г., а в Европа ръстът е с едва девет процента, за което анализаторите обвиняват липсата на компоненти и украинската криза.

Продажбите на чисто електрически превозни средства (BEV) са нараснали със 75 процента през първата половина на годината, а тези на плъгин хибридите (PHEV) - с 37 процента.

Отбелязва се още, че търсенето на бензино-електрически превозни средства продължава да расте, но те постепенно губят позиции поради нарастването на разнообразието от модели и стимулирането на продажбите на чистите електромобили BEV на големите пазари.

Китайският BYD е лидер в доставките на електрифицирани автомобили. Автомобилният гигант е увеличил продажбите до 641 000 единици, но 315 000 от тях са хибриди от типа PHEV. Американската Tesla е лидер на пазара на електрически автомобили, доставяйки 565 000 коли за шест месеца.

Що се отнася до превозните средства с ДВГ, то глобалният им резултат е намалял с 16 процента. В същото време общите продажби на леки автомобили са намалели с осем процента за първите шест месеца от настоящата година.

Според експертите 2022 г. ще приключи с продажбата на 10.6 милиона електрифицирани коли по света, което е с 57 процента повече от 2021 г. Броят на електрическите коли BEV ще бъде осем милиона, а на хибридите PHEV - 2.6 милиона. Общо до следващата година в света ще се се движат около 27 милиона "електрички".

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини