Отидете към основна версия

33 020 82

Идва ли краят на електромобилите Tesla: Акциите на компанията паднаха с 50%

  • tesla-
  • акции-
  • цена

Компанията Tesla, която се ръководи от милиардера Илон Мъск, преминава през труден период. Първоначално производителят на електрически автомобили публикува не твърде положителен отчет за състоянието на компанията си, а сега губи и позициите си на пазара. Съобщава се, че акциите на Tesla вече са загубили 50% от най-високото си ниво за всички времена.

И този спад продължава. Към петък, 14 октомври, акциите на Tesla приключиха търговския ден със спад от 7.6% до $204.99 за брой. Все още обаче пазарната капитализация на производителя на електрически автомобили е голяма - повече от 642 милиарда щатски долара.

Но не се знае това високо ниво докога ще продължи. Трябва да отчетем, че съвсем наскоро акциите на компанията на Мъск се сринаха заради отчета за третото тримесечие на текущата година. Освен това колапсът беше записан на фона на скандалните изявления на бизнесмена за така наречения "мирен план" за Украйна.

В резултат на това акциите на Tesla при затварянето на търговската сесия в петък струваха с 50% по-малко в сравнение с рекордната цена от $409,97 за брой, която беше регистрирана през ноември миналата година. Идва ли краят на електромобилите Tesla или това е само временно явление - предстои да разберем.

Подобно значително обезценяване на активите на компанията на Илон Мъск се случва на фона на мащабен срив на финансовите пазари. Това удари особено силно, включително компании от технологичния сектор. Факт е, че признаците за потенциално забавяне на икономиката тревожат инвеститорите, които вече се подготвят за последствията.

Като цяло списъкът с проблеми на американския производител на електрически автомобили е доста дълъг. По-специално, трудностите с логистиката, които удариха обема на доставките на автомобили през третото тримесечие на 2022 г. Освен това се подчертават и следните предизвикателства:

Анализаторите смятат, че поскъпването на автомобилите на компанията може да повлияе на търсенето;
Фабриката на Tesla в Китай не може да работи пълноценно поради коронавируса, тъй като властите в Пекин имат политика на нулева толерантност към вируса и прилага строги ограничения;
Недостиг на доставки и покачване на цените на суровините, което се превърна в предизвикателство като цяло за всички производители на автомобили.
В допълнение, публичните изявления на Илон Мъск относно придобиването на компанията Twitter също повлияха на позицията на производителя на електрически автомобили на фондовия пазар. Една от причините е страхът, че един милиардер ще бъде трудно да оглави няколко сериозни компании едновременно.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.

Свързани новини