Last news in Fakti

4 Декември, 2022 10:30 2 079 14

Tesla продължава да е лидер на пазара на електрическите автомобили

  • tesla-
  • падари-
  • сащ

Статистиката е за пазарите на марката в САЩ

Tesla продължава да е лидер на пазара на електрическите автомобили - 1

Американската компания Tesla все още е лидер в продажбата на електрически автомобили в САЩ, но доминацията ѝ на пазара отслабва под натиска на конкурентите, които предлагат все повече модели на по-атрактивни цени.

Това показва статистиката, където през третото тримесечие на тази година делът на Tesla на пазара на нови електрически автомобили в САЩ е 65%, докато година по-рано тази цифра беше на нива от над 70% (71%), а през 2020 година процентите гонеха 80 (79%).

Според анализаторите до 2025 г. делът на Tesla на пазара на електрически превозни средства в САЩ ще падне до по-малко от 20%. В същото време се очаква дотогава броят на моделите електрически автомобили, предлагани на северноамериканския пазар, да нарасне от сегашните 48 на 159.

Компанията на Илон Мъск се опитва да поправи тази ситуация, както се вижда от докладите за разработването на актуализирана версия на Model 3. Дали Мъск и компанията му ще се задържат на гребена на вълната или ще се превърнат в бутиков производител на електромобили, предстои да разберем.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдааа

    8 8 Отговор
    Най-странното в случая е че тесла на могат да правят автомобили, но явно новия свят това не го интересува, важно е да се возят на смартфон на някакви колела?!?

    Коментиран от #5

  • 2 Камионджия

    7 6 Отговор
    Харесвам моделите на Тесла но бих си купил само ако пуснат някой от тях с дизелов двигател защото ток няма от къде да си наточа без пари.
  • 3 МЪСК

    0 0 Отговор
    Грешите. Тотален унищожител на всички камиони. Документирани 500 мили (800 км) с 40 тона товар. Автономни и работещи 24/7. Земи тоя демидж :)

  • 4 Ко, Ко?

    10 4 Отговор
    "Бутиков производител" с 6 гигазавода, бълващи милиони коли и батерии на 3 континента, с най-голямата бързо-зарядна мрежа на Земното кълбо, с гигапреси, формоващи шаси от 2 чарка, със затворен производствен кръг от суровината до софтуера, с акумулаторни централи MegaPack и панели Tesla Solar, които да захранват колите, със собствена мрежа от 3 хиляди сателита StarLink, които да ги навигират и свързват... "Бутиков производител" - чувате ли се?
  • 5 Така е

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "мдааа":

    А освен това като спрат субсидиите, продажбите на тесла в САЩ ще спаднат почти до нула нали?

    А Тесла всеки момент ще фалира?
  • 6 Елементарна математика

    6 1 Отговор
    През 2020 година пазарният дял на tesla беше 80%, сега е 60%, но сега продават два пъти повече автомобили отколкото през 2020 година.

    Кое ли е по-важното? Пазарния дял или броя продажби?

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Елементарна математика":

    Всъщност и за бройки и за пазарен дял резултата е изумителен и недостижим за никой друг в цялата история на автомобилостроенето !!! За който не вдява Фолксваген и Тойота в годините , когато бяха производител номер 1 имаха ПОД 10 % пазарен дял !! Повтарям ПОД 10 % в световен мащаб за производител номер 1 !!! Който не вярва да сметне колко е 9 милиона броя от 98-99 милиона продадени в света !! Ако Тесла успее да задържи 20% дял от електромобилите , които след 10 години ще са ВСИЧКИ автомобили , това е ДВА ПЪТИ повече отколкото някой е постигал някога !! А пък предишните и резултати от 75-80% са просто явен знак за останалите , че е по-добре да си потърсят друг бизнес !!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 12345

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Нека не бъркаме пазарен дял в сегмент електромобили с общ пазарен дял. За 2021 г.Тесла са продали малко под 1 млн. автомобила,а лидера Тойота 10,5 милиона автомобили.

    Коментиран от #11

  • 9 12345

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И намя как Тесла да задържи пазарен дял 20%. Просто всяка година този дял пада, защото конкуренцията в сегмента расте. На европейския пазар Тесла вече не е лидер дори при електричките.

    Коментиран от #10

  • 10 Любопитно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "12345":

    Кой е лидерът вече? Тойота?

    Коментиран от #13

  • 11 Чети внимателно

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    "Ако Тесла успее да задържи 20% дял от електромобилите , които след 10 години ще са ВСИЧКИ автомобили , това е ДВА ПЪТИ повече отколкото някой е постигал някога !!"


    Точно преди малко слушах интервю, на което имам мъжко обясняваше как се водят преговори за количество батерии с всеки един производител на батерии.

    Производителят пита колко батерии са необходими на Тесла, а тесла им отговаря че това не ги интересува, а е по-важно колко батерии могат да произведат производителите на батерии, защото Тесла ще ги купи всичките независимо от количествата и ще ѝ трябват още.

    Тоест още от сега са заели дори непостроените производствени мощности на почти всички производители на батерии и материали за тях за години напред.

    Ако най големия производител на автомобили в света към момента има проблеми с производството заради дефицит на чипове за по един долар, познай как ще се справи с дефицит на батерии за десетки хиляди долари?
  • 12 Ех какви времена предстоят

    2 1 Отговор
    Тесла тази година ще произведе около 1,4 милиона автомобила, а при 50% ръст, през 2025 година ще трябва да произведе някъде между 5 и 6 милиона.

    А според статията през 2025 година ще има само 20% пазарен гел при електромобилите. Това би означавало 25-30 милиона продажби на чисти електромобили през 2025 година според статията.

    Тоест от Тесла ще са си постигнали целта, поставена през 2008 година, да накарат света да премине към електромобили и възобновяема енергия.
  • 13 12345

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Любопитно":

    "Автомобилното обединение "Стелантис" (Stellantis), включващо марките "Пежо" (Peugeot), "Ситроен" (Citroen), "Фиат" (Fiat) и "Опел" ( Opel), е продало 105 413 електромобила в Европа през първото шестмесечие, изпреварвайки "Тесла" (Tesla). По този начин групата се нарежда на второ място след "Фолксваген" (Volkswagen), информира телевизия Бе Еф Ем". Това са фактите. Твоето са мечти и фантазии.

    Коментиран от #14

  • 14 Знаех си аз

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "12345":

    Че живеем в различни паралелни реалности. При тебе вече е първото шестмесечие на годината, но в нашата времева реалност сме пет месеца напред и ако за вас това е реалността, за нас е само част от историята. При това не говориш за марки, а за обединения.

    Ако гледаш от тази гледна точка, Тесла никога не е била лидер на европейския пазар, защото в класацията която си дал са включени и хибридите.

    Но от друга страна, когато говорим за модели, първите най-продавани модели, дори да се включат и хибридите, са два модела на Тесла.

    Чудно защо не са на toyota? Нали тя е лидер на хибридите в световен мащаб? Освен това нейните хибриди са поне два пъти по-евтини от Тесла.