Отидете към основна версия

17 807 24

Toyota Corolla на старо: Предимства и недостатъци на десетата генерация на модела

  • автомобилът на старо-
  • употребявани коли-
  • toyota corolla

Солиден седан от компактния клас, който се купува с разум, а не с чувства

Добре известен факт е, че Corolla е най-продавания автомобил в света. Нейните качества са отдавна доказани, но да толкова много поколения и този автомобил и ма силни и слаби генерации. Произвежда се от далечната 1966 година и до днес има 12 генерации. Сега ще спрем вниманието ви на десетата генерация на Corolla - един автомобил на старо, който е добре застъпен на родния пазар за употребявани коли.

Десетата генерация на Toyota Corolla прилича на по-голямата Camry XV40, което придава солидност на седана. Салонът ѝ обаче не блести с дизайнерски изкушения. Не всеки ще хареса и оранжевата подсветка на арматурното табло, предните седалки не са от най-удобните, но пък за сметка на това отзад няма много място. Като цяло салонът е функционален, но не луксозен, като пространството е най-големия плюс в този аспект. Това се отнася и до багажника, който е с капацитет от 450 литра.

Какво може да се купи?

На родния пазар има много предложения, но тези, които са от въпросното десето поколение са от типа седан и са произведени през периода от 2007 до 2011 година. В продажба има по-малко автомобили с базовия двигател 1.4 (97 к.с.), като преобладават екземплярите с двигател 1.6 (124 к.с.).

Дизеловият двигател с 90 конски сили е екзотичен и не се препоръчва, както не е за препоръчване и Corolla 1.8 със 132 конски сили и с автоматик. Тези две версии са по-скъпи за поддръжка и някои части за тях се намират по-трудно.

Механичната скоростна кутия и създадената на нейна основа роботизирана трансмисия, която не се отличава с гладка работа, са представени приблизително еднакво на нашия пазар, но и тук съветът ни е да заложите на механиката.

С други думи оглеждайте се за бензин 1.4 или 1.6 и ръчни скорости. От опциите в такива екземпляри на Corolla имат климатик, кожен мултифункционален волан, електрически аксесоари и отопление. С други думи базовите опции са налице, но нищо повече.

Как вози?

С всяка комбинация от двигател и скоростна кутия, тази Toyota подтиква водача към премерен стил на шофиране. В същото време шофирането на седана е приятно. В движение Corolla дава един добър баланс между добро управление и прилична возия, като и от двете не трябва да очаквате чудеса

Какво да очакваме?

тези коли се характеризират с отлична боя и лаково покритие. Жалко е само, че пластмасовите крепежни елементи на броните се чупят лесно. При по-амортизирани екземпляри в пантите на вратите се се получава луфт, водещ до недоброто им затваряне и подчертано тракане, когато колата се движи по неравен път. Що се отнася до салона на колата, то той запазва приличен вид за дълго време.

И двата атмосферни двигателя, които ви препоръчахме по-горе са структурно почти идентични и не създават проблеми. Ресурсът преди основен ремонт е повече от 300 хиляди км. Основното нещо е да не пестите от масло и поддръжка. Слабото място на дизеловия двигател е EGR клапанът. Ресурсът на ръчната скоростна кутия и автоматичната е сравним с ресурса на двигателите.

Роботизираната скоростна кутия обаче не може да се похвали с такова дълголетие. Окачването се отличава с издръжливост и много надеждни амортисьори. Така че, ако искате кола от типа на т.нар. "работни коне", то тази Corolla ще ви служи вярно, но без да ви носи особено удоволствие от шофирането. ТУК можете да разгледате някои от екземплярите, които се продават у нас.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.

Свързани новини