Отидете към основна версия

7 933 7

Как да разпознаете "черен лед" на пътя

  • черен лед-
  • съвети

При понижаване на температурите тънък невидим лед се появява преди всичко по надлезите и мостовете

За шофьорите особена опасност представлява т. нар. „черен лед“, когато на пътя изглежда, че има асфалт, но той е покрит с тънка ледена кора. С други думи настилката изглежда абсолютно суха и въпросната ледена покривка не се вижда.

Съветите на експертите за това как да оцените състоянието на пътното през зимата са кратки, но е силно препоръчително да се спазват. Пърното и основно правило е да оцените положението на пътя още преди да седнете зад волана на автомобила.

Но ако вече сте потеглили и след натискане на газта има приплъзване на колелата и системата за стабилизиране на автомобила се задейства често, това е важен индикатор, че покритието е много хлъзгаво.

При понижаване на температурите тънък невидим лед се появява преди всичко по надлезите и мостовете. Образуването на "черен лед" е видно на слънце, но трябва внимателно да се огледа пътната настилка.

И ако забележите приглушени отблясъци на пътното платно, то моментално намалете скоростта. Но основното е да следите контролната лампа на стабилизиращата система на колата.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини