Last news in Fakti

19 Декември, 2022 12:07 155 742 66

Защо опитните шофьори никога не сгъват страничните огледала на паркинг

  • съвети-
  • странични огледала

Спомнете си поведението си, когато паркирате до кола с неприбрани огледала

Защо опитните шофьори никога не сгъват страничните огледала на паркинг - 1

За нестандартни техники, които помагат за поддържането на автомобила в нормално техническо и естетическо състояние, собствениците на автомобили най-често научават в хода на личната комуникация помежду си. Ние изкарваме този вид "тайни" в публичното пространство.

Какво правят повечето собственици на автомобили с огледалата на колите си, оставяйки ги на паркинга? Много често тази отговорност се поема от „умната“ електроника на превозното средство, защото много съвременни автомобили могат да се похвалят с опция за автоматично сгъване на огледалата.

В същото време по-голямата част от собствениците на автомобили са убедени, че огледалата за обратно виждане, притиснати към каросерията на паркинга, са необходимост. Възможно е да се съгласим с това твърдение, но само отчасти.

Така че, когато колата е паркирана успоредно на бордюра на улицата, сгъваемите огледала са благодат. Поне това, което е към пътното платно. Освен, че някой може да го отнесе, мръсотията от колелата на движещо се превозно средство лети върху отвореното огледало . А кой обича след това да бърше засъхналите следи от пътната кал от огледалото?

Като цяло, когато успоредно паркирате на улицата, има смисъл да сгънете огледалата за обратно виждане. Но в случай на паркиране на коли една до друга, сгъването на огледалата влошава положението за вас. И не се притеснявайте, че ако ги оставите да стърчат, ще се върнете и ще откриете, че нещо им се е случило. Обратното е по-лошо!

Спомнете си поведението си, когато паркирате до кола с неприбрани огледала – какви са вашите действия? Вие маневрирате, оставяйки по-голяма празнина между вашия автомобил и този до вас. В крайна сметка трябва да вземете предвид не само размерите на каросерията му, но и изпъкналите елементи, като огледалата. В допълнение, те също са "отворени" на вашата кола, защото в противен случай е трудно да паркирате назад...

В резултат на това вие сте принудени да поставите своята кола малко по-далеч от съседната кобла, като без да се замисляте правите тоза заради изпъкналите ѝ странични огледала.

Това е полезно преди всичко от гледна точка на запазването на боята на вратите и калниците. В крайна сметка, когато колите са близо една до друга, при слизане отворената врата често удря вратата на съседна кола.

Поради това боята страда. И когато автомобилите (благодарение на несгънати огледала ) са паркирани на малко по-голямо разстояние, шансовете колата ви да бъде ударена от вратата от несръчен или дебел колега шофьор или негов спътник са значително намалени. Ето защо опитните шофьори оставят огледалата на колите несгънати.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 216 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кракра

    136 18 Отговор
    Напълно вярно, докато един хубав ден не си намериш огледалото обърнато или направо изкъртено, защото си голям тарикат.

    Коментиран от #26

  • 2 Лумпен

    74 41 Отговор
    Ще са необходими поколения наред за да се преодорее москвич- манталитета. А идва и нова вълна от северозапада току що слезнали от каляските с впрегатен добитък.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да бе да....

    115 11 Отговор
    Глупости на търкалета. Ако не трябваше да се сгъват, нямаше да ги направят сгъваеми а по-новите модели да се сгъват автоматично при заключване на автомобила.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    45 44 Отговор
    Когато паркирам аз си свалям страничното огледало и го прибирам......когато тръгвам го монтирам и тръгвам.....за 35г са ми счупени 3странични огледала.В последните 9г не са ми чупили огледало,защото при паркиране......го свалям!Предпочитам парите ,които давам за странично огледало да ги инвестирам или в храна за животни или в луковици за цветя!

    Коментиран от #16, #21

  • 6 Грешно твърдение

    130 2 Отговор
    При паркиране всеки шофьор остава дистанция между неговия и вече паркираните автомобили. Това е усет и рутина. Естествено мястото трябва да е достатъчно за отваряне на вратите. Огледалата нямат нищо общо в случая освен да помагат на паркиращия назад.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да ама Не

    90 21 Отговор
    Според мен "опитните " шофьори не прибират огледалата си, защото на старите трошки това е невъзможно. Със сигурност ако можеха щяха да го направят. Всичко останало е бла бла бла....

    Коментиран от #13

  • 9 мучо

    40 4 Отговор
    абе момченце, ти какъв опит имаш бе че даваш акъл......пикльо с пикльо...
  • 10 Хаджи Генчо

    93 2 Отговор
    Пълни глупости изсмукани от пръстите! Спираш по-далеч от съседната кола точно заради вратите(огледалата нямат никакво значение).

    Коментиран от #11

  • 11 Raostin

    11 46 Отговор

    До коментар #10 от "Хаджи Генчо":

    Имат, ама с толкова увствен капацитет, като твоя, едва ли го разбира. иначе подсъзнателно го правиш и ти. Аз точно заради такива като тебе не ги прибирам. Статията си е ТОП, ама не е за невежи и дървени философи.
  • 12 Продавач на огледала

    31 7 Отговор
    Точно така, оставяйте по 2 огледала даже.
  • 13 Гошо

    4 17 Отговор

    До коментар #8 от "Да ама Не":

    Абсолютно прав си ,аз също съм" опитен" шофьор и също по тази причина не го правя
  • 14 редник

    37 3 Отговор
    Едно огледало е 100 и повече лева - та след 2-3 ремонта започнах да ги прибирам...

    Коментиран от #49

  • 15 Дедо Чочко

    38 5 Отговор
    Ама статия,пародия,неуспех и д-р.Къде са огледалата къде вратата -глупости колкото щеш.Пълен провал с Факти.
  • 16 ТИРбушон

    44 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За теб не знам, но ми откраднаха дясното странично огледало ДВА ПЪТИ!!!!!! Не знам на кого е притрябвало защото спирам на поне 10метра от най близката кола и е невъзможно да съм пречил на някой. От три години не се е случвало, но по едно време ми беше писнало от тия двеста лева. Да му изсъхнат ръчичките крадливи дано.
  • 17 Дедо Чочко

    24 1 Отговор
    Хора-заинтересувайте се за гр.отговорност-няма разплащаемост а я увеличават.И тази възможност за Бонус-мауст как я прикриват.Затова си пазете колите с видео -детектори нищо че не сарегистрани в КАТ.
  • 18 чисто

    68 3 Отговор
    а аз като паркирам си свалям страничните огледала, гумите и акумулатора, както и чистачките и емблемите на колата, понякога свалям и дръжките барабар с вратите и аспуха свалям даже , абе направо всичко прибирам и свалям.
  • 19 Кривоглед

    60 3 Отговор
    Аз разглобявам цялата кола и я внасям в хола на части. За 30 години нямам нищо счупено по колата
  • 20 мани мани

    18 0 Отговор
    щот сме от старата школа
  • 21 Ама верно

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ли ги сваляш бе Дълбок!? А гумите оставяш ли ги или и тях ги сваляш?

    Коментиран от #28, #66

  • 22 Страшно тъпа дописка!

    43 1 Отговор
    Не е лесно да си изсмукваш от пръстите някакви глупости,за да запълваш пространство!Общо взето ,няма лесна работа...
  • 23 Опитен шофьор

    29 0 Отговор
    Дрън-дрън ! На автора страничните огледала са монтирани на бронята най вероятно.
  • 24 Петър Стоянов

    29 2 Отговор
    Материала е откраднат и преведен от руски сайт. Това се нарича още плагиатство.
  • 25 Мое мнение

    29 3 Отговор
    А какво да направиш като паркираш в тясното пространство между две коли на паркинга? Ако се отдалечиш от едната кола, то се приближаваш към другата. Затова най-добре си сгъни огледалата да не ги намериш после изкъртени, ако изобщо ги намериш.

    Коментиран от #32, #36

  • 26 Хохохо

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кракра":

    Същия хубав ден можеш да намериш и прибраното огледало изкъртено.
  • 27 БЛА БЛА

    29 3 Отговор
    Пази боже такова автоматично ел.прибиращо се огледало да замръзне. Ако ти е нова колата 1 заплата няма да стигне. Ще пожелаеш да имаш най-тъпото ръчно прибиращо се от 90-те.

    Коментиран от #29, #56, #64

  • 28 Този си прави майтап,

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ама верно":

    но аз имам спомен от колата на баща ми как си сваляше волана(невинаги, но често), и то пред блока през най-скапаното десетилетие в родната история след войните - 90те години. Че на комшиите им изчезваха колите буквално ден или няколко часа след като ги купеха, а после любезни хора им звъняха как ще им ги върнат срещу Х лева и застраховка в правилната компания.

    Коментиран от #31

  • 29 Кестен

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "БЛА БЛА":

    Сменяй работата... малка ти е заплатата...
  • 30 ..........

    12 0 Отговор
    на всички коли под 20-годишна възраст огледалата им в сгънато положение са наравно с вратата или по-просто казано ,ако стигнат до него, вече има доста други фрактури, все си мисля че едно огледало е по-ефтино за смяна , отколкото врата , броня, калник и т.н.
  • 31 Нищо против

    1 11 Отговор

    До коментар #28 от "Този си прави майтап,":

    Имаше и такива години. Живей си със спомените!
  • 32 Едно

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Мое мнение":

    нещо направи - научи се да паркираш БЕЗопастно!

    Коментиран от #38

  • 33 Циник

    19 1 Отговор
    Тоя съвет явно е писан от някой от шоферите дето като паркират и гледат да заемат две паркоместа; ако можеха и три щяха да заемат. То нали на нивата мегдан много , какво разстояния и други буржоазни глезотии.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами да

    7 1 Отговор
    Стърчащите огледала се чупят по-често! Въпрос на избор!
  • 36 123

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мое мнение":

    Научи се как да паркираш бре.Като виждаш че е тясно що се буташ с тая 50 годишна бангия.Писнало ми е от некадърници по паркингите да ми удрят колата

    Коментиран от #45

  • 37 @@@

    10 1 Отговор
    Като чета ,колко малоумници се трепят по пътя и като гледам, колко коли имат сгънати огледала . С ръка на сърцето мога да каже , че всичките ви статии са ви от.... газо
  • 38 Жужето Хаяско

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Едно":

    ОпасТно?!?
  • 39 абе ти луд ли си

    6 8 Отговор
    Как няма да си прибирам огледалата?! Един надран елемент на аудито ми е 500 кинта, а огледало върви по 3.5-4 бона. Като сладураната с джипа до мен направи лоша маневра и ми го изкърти журналиста ли ще го плаща???

    Коментиран от #44

  • 40 Има и нещо което не се споменава

    17 0 Отговор
    Намалиха се размерите на паркоместата. Идиотска история. Не всеки е с кола размери Мини Купър от филмите на Мистър Бин. За паркиране в маркираното пространство може и да се получи но как се излиза през вратата без да засегнеш съседната кола? Ами двувратка където вратите са си по дълги?
    Тези архитекти и общински съветници са си за затвора.
    Не казвам, че размерите трябва да са като паркоместо за инвалиди със допълнителната площ но да му прилича и да е функционално.

    Коментиран от #55, #57

  • 41 простоии на килограм

    3 0 Отговор
    Лично дв ги носят на факти, заедно с парите
  • 42 Николай

    1 0 Отговор
    И аз бях про шофиор 10 години до първото огледало станало на баница щото от там минават редовно камиончета за близкото фантастико дето се разминават с бусове. После прераснах в жалък аматиор дето винаги внимава как да сгъва новото си огледалце ... Някой уроци са по бързи от други :)
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пешо

    9 1 Отговор
    Човекът е развил цял докторат по темата. Браво. Само дето няма смисъл.
  • 47 оня с коня

    4 14 Отговор
    Аз като Опитен Шофьор също никога не сгъвам Огледалата след паркиране по простата причина че НИКОГА не ги разгъвам защото си имам вътре в БМВ-то прекрасно самозатъмняващо се Огледало за обратно виждане и то ми е предостатъчно.Освен това аз НЕ МОГА да паркирам гледайки само в Стр. Огледала,а си обръщам главата ,съобразявайки се и с пищенето на Парктроника.Между другото омръзнало ми е на Светофар разни от съседни коли да ми дават знаци да разгъна огледалата,въобразявайки си че съм ги забравил!САМО ВЕДНЪЖ връщайки се от Сф наистина бях забравил да ги сгъна,защото бях дал колата на Роднина да я кара,а той винаги е с разгънати огледала.И както всичко си беше наред и си карам около Полунощ със 160 към родния град,изведнъж някакъв ми се лепна отзад и ми иска път...Естественонатиснах педала,стрелката отиде на 200,а той не изостава!Само аз си знам какъв адреналин изживях защото ФАРОВЕТЕ МУ се отразяваха точно в очите ми и буквално ме заслепяваха,а и не мога да ги сгъна защото това е възможно само когато колата е в Покой!Освен това Специалисти пък са изчислили,че Разгънатите огледала вредят на Аеродинамиката и повишават разхода с около 5%.

    Коментиран от #50

  • 48 Някой

    3 0 Отговор
    Ми тъпа статия . Писателя проверявал ли е , колко струва едно огледало на нов автомобил?
  • 49 БСП в канала

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "редник":

    Боядисване на 1 детаил вече е над 200! Всеки си Преценя :))))
  • 50 незнайко

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "оня с коня":

    Всичко което сте написал е точно така по отношение на заслепяването и аеродинамичното съпротивление . Затова новите насоки са камери и монитори от вътрешната страна на колонките .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 хахахахаха

    6 0 Отговор
    тъпотии на килограм :-)

    къде живееш бре? кога кола ти е пръскала кал по огледалото?

    може би ги сгъваш за да не ги отнесе некой добитък?
  • 53 ...

    7 0 Отговор
    Тая статия е писана от изкуствен интелвкт
  • 54 Малеййй

    2 0 Отговор
    Човек, това е басси логиката.
  • 55 СЛАВА НА ЕВРОПАТА И КОКАИНА В КИЕВ!

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Има и нещо което не се споменава":

    СУПЕР ГЛУПАВА СТАТИЯ ОТ КОЯТО НИЩО НЕ РЕЗБРАХ. АВТОРА ЯВНО Е ДРУСАН С БЕЛО И АЛКОХОЛ.
  • 56 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "БЛА БЛА":

    зимно време само тия с отрицателно IQ си сгъват ел огледалата, факт
  • 57 ...

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Има и нещо което не се споменава":

    стандарта за парко място е 2.4м ширина на 5м дължина

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 И ако автомобила

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "...":

    И ако автомобила е 200см широк / колкото е средно ширината на един автомобил днес/ как се паркира и се излиза от автомобила??? Някои които "пише" стандартите пробвал ли е какво се получава при 240см гараж? А ако имате SUV?
    Осакатиха хиляди гаражи и паркоместа умниците!
  • 62 баце Ники

    7 1 Отговор
    Пълни глупости, още малко и ще почнете да ни учите да си "навиваме" гумите като паркираме, за да ни "пази" и да паркират далече от нас. Абсолютна кретения която само в БГ я има. Такова е и това в тази статия за огледалата. Т.е. това, че я има простотията не значи че тряжва да отговаряме с такава..ако всички пазят останалите на пътя няма да има нужда от олигофренските мерки...ужас
  • 63 Плевнелиев

    6 0 Отговор
    Опитните в смисъл "грамотните" журналисти никога не биха написали подобни глупости.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Сфсфсфсфсфсг

    2 0 Отговор
    Огледалата ми се прибират автоматично, зиме и лете. Имам и Каско , колата струва под 10к. Статията е идиотска.
  • 66 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ама верно":

    От 9 години свалям при паркиране страничното огледало.До момента в ,който започнах да ги свалям ми счупиха 3 огледала и реших проблема ...Веднъж завинаги!!!