Отидете към основна версия

3 918 18

Дефектите с електромобилите Tesla продължават

  • tesla-
  • сервизна акция-
  • дефект

Сега компанията изтегля стотици хиляди електрически коли поради неизправни светлини

Tesla продължава да обявява големи сервизни акции поради различни дефекти и фабрични пропуски. Според Reuters, позовавайки се на Националната администрация за безопасност на движението на САЩ (NHTSA), причината за поредното изтегляне са светлините на електрическите автомобили, които може да не се включват периодично. Това може да доведе до инциденти през нощта, въпреки че досега няма съобщения за такива случаи. Проблемът потенциално може да възникне на повече от 320 000 електромобила Tesla.

В документа на NHTSA се посочва, че проблемът с фаровете засяга Model 3 от 2023 г. и модел Y от 2020-2023 година. Разследването показа, че в някои случаи фаровете могат да се повредят поради софтуерен проблем: той може погрешно да идентифицира неизправност по време на включване на електрониката.

Tesla съобщи за такива гаранционни претенции, като по-голямата част от оплакванията идват от клиенти извън САЩ. В същото време, за щастие, все още не са получени сигнали за аварии, свързани с проблема.

Ще припомним, че Tesla обяви изтегляне в Съединените щати преди по-малко от седмица: в петък стана известно, че въздушните възглавници на почти 30 000 автомобила може да не работят правилно. Реакцията на фондовата борса, свързана с дефектите, бе мигновена и доведе до пореден спад на акциите на производителя с три процента, като по този показател компанията бележи близо двегодишно дъно.

Според NHTSA Tesla е обявила 19 кампании за изтегляне на автомобили от началото на тази година, а четири от тях са само през ноември. Те обхванаха над 3.7 милиона автомобила. Акцията за изтегляне на 1.1 милиона електрически автомобили поради проблем с електрически прозорци беше рекордна. Става дума за открит проблем при който при предмет между рамката и стъклото, механизмът не спира автоматично стъклото.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини