Отидете към основна версия

8 074 17

Volkswagen разработва водороден автомобил с пробег от 2000 км

  • водороден автомобил-
  • volkswagen

Концернът Volkswagen, съвместно с германската компания Kraftwerk Tubes, ще разработят водороден автомобил с пробег от 2000 км. Това съобщи ръководителят на Kraftwerk Tubes Саша Кюн.

Както знаете, от 2035 г. в Европа няма да могат да се продават нови дизелови и бензинови автомобили. В продажба ще останат само електрически и задвижвани с водород коли. Затова производителите на автомобили преминават към „зелени“ технологии.

Volkswagen вече активно произвежда електрически автомобили, като очаква след известно време да заеме водеща позиция в този сегмент. Сега този немски автомобилен гигант ще се опита да създаде автомобил с водород.

Това не е пърия опит на германците. Ще припомнич, че Volkswagen Golf (Jetta) HyMotion се появи през 2014 г., а Audi A7 h-tron дебютира през 2015 г. Според Кун, сега Volkswagen и Kraftwerk Tubes ще създадат нов водороден автомобил.

Интересното е, че той ще е с автономен пробег от 2000 км. Тази кола ще се конкурира с Toyota Mirai от второ поколение и Hyundai Nexo. Обхватът на водородния автомобил на Volkswagen обаче ще бъде по-голям от този на конкурентите.

Различното е, че в силовият тракт ще се използва керамична мембрана, която е по-евтина от полимерната мембрана, използвана от конкурентите. Това ще позволи масово производство на водородни автомобили. Кюн очаква, че технологията Kraftwerk Tubes на компанията ще започне да се използва в серийни автомобили още от 2026 г.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини