Отидете към основна версия

3 797 6

Стартира производството на суперкросоувърите на BMW

  • bmw-
  • xm-
  • производство

Моделът XM се произвежда в американския завод на марката

В американския завод на BMW в Спартанбърг започна производството на наточените хибриди XM, първият независим модел на подразделението BMW M за повече от 40 години. Уникалните кросоувъри ще се произвеждат на същата линия, на която се правят X5, X6 и X7 и ще се появят в дилърската мрежа следващата пролет. Основните пазари за модела, освен САЩ, ще бъдат Китай и Близкия изток.

Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина, е водещият износител на автомобили в Америка за осма поредна година. През 2021 г. 257 876 автомобила са изпратени оттук до други страни на обща стойност 10.1 милиарда долара. В завода се произвеждат кросоувърите X3/X4 , техните M-производни , както и по-гобемите модели X5 , X6 и X7 , а от днес и BMW XM.

Както вече споменахме, първите BMW XM ще се появят при дилърите следващата пролет. Ключовите пазари ще бъдат САЩ, Китай и Близкия изток, но като цяло географията на продажбите, разбира се, ще бъде по-широка.

Интересно е, че моделът няма „цивилен“ аналог, тоест базов модел по аналогия с X5 / X5 M няма да се появи в гамата на марката. Съответно цената на кросоувъра няма да е ниска - тя започва от 160 хиляди долара за условно базовата версия.

BMW XM ще се задвижва от битурбо осемцилиндровия мотор S68, който заедно с вградения в колата електрически мотор произвежда 652 конски сили и 800 Нм максимален въртящ момент. А, през лятото на следващата година ще се появи още по-наточена версия - XM Label Red, който ще е със системна мощност от 748 конски сили и 1000 Нм пиков момент.

Досега много малко се знае за тази кола, но междувременно дори X6 M Competiton губи по отношение на динамиката спрямо новият супервсъдеход на баварската марка. Въпросното най-наточено BMW X6 ускорява от място до сто километра в час за 4.3 секунди, докато иновацията в лицето на XM ще прави същото упражнение за едва 3.8 секунди.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини