Last news in Fakti

2 Декември, 2022 09:08 3 781 6

Стартира производството на суперкросоувърите на BMW

  • bmw-
  • xm-
  • производство

Моделът XM се произвежда в американския завод на марката

Стартира производството на суперкросоувърите на BMW - 1

В американския завод на BMW в Спартанбърг започна производството на наточените хибриди XM, първият независим модел на подразделението BMW M за повече от 40 години. Уникалните кросоувъри ще се произвеждат на същата линия, на която се правят X5, X6 и X7 и ще се появят в дилърската мрежа следващата пролет. Основните пазари за модела, освен САЩ, ще бъдат Китай и Близкия изток.

Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина, е водещият износител на автомобили в Америка за осма поредна година. През 2021 г. 257 876 автомобила са изпратени оттук до други страни на обща стойност 10.1 милиарда долара. В завода се произвеждат кросоувърите X3/X4 , техните M-производни , както и по-гобемите модели X5 , X6 и X7 , а от днес и BMW XM.

Както вече споменахме, първите BMW XM ще се появят при дилърите следващата пролет. Ключовите пазари ще бъдат САЩ, Китай и Близкия изток, но като цяло географията на продажбите, разбира се, ще бъде по-широка.

Стартира производството на суперкросоувърите на BMW

Интересно е, че моделът няма „цивилен“ аналог, тоест базов модел по аналогия с X5 / X5 M няма да се появи в гамата на марката. Съответно цената на кросоувъра няма да е ниска - тя започва от 160 хиляди долара за условно базовата версия.

BMW XM ще се задвижва от битурбо осемцилиндровия мотор S68, който заедно с вградения в колата електрически мотор произвежда 652 конски сили и 800 Нм максимален въртящ момент. А, през лятото на следващата година ще се появи още по-наточена версия - XM Label Red, който ще е със системна мощност от 748 конски сили и 1000 Нм пиков момент.

Досега много малко се знае за тази кола, но междувременно дори X6 M Competiton губи по отношение на динамиката спрямо новият супервсъдеход на баварската марка. Въпросното най-наточено BMW X6 ускорява от място до сто километра в час за 4.3 секунди, докато иновацията в лицето на XM ще прави същото упражнение за едва 3.8 секунди.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тойода

    9 16 Отговор
    Какво му е супер?! Всяко Субару ще го бие в калта... А за асфалта има много по-истнски бегачки.

    Коментиран от #4

  • 2 Никито уе

    12 5 Отговор
    Сигурно е много технологично, ексклузивно, качествено и бързо... Ама не мъ кефи :P
  • 3 Патурко

    10 4 Отговор
    Чакам го с нетърпение! Резервирал съм два броя! Тъкмо Боко ще е вече на власт отново и започваме с новите схеми за милиарди кеширани в чекмеджето!
  • 4 Дивото зове

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тойода":

    Не "бегачки" искаш да кажеш косачки. Ти ако живееш в калта, за разлика от тия хорица където си вземат такава кола не стъпвали на кал през целия си живот. Сам каза, че субаро е за калта, а това е престиж.
  • 5 ФАКТИ

    6 0 Отговор
    Тия па къде са тръгнали ?! Вече има нов "Москвич" ,който е на светлинни години (по всички показатели) пред това смешно БеЕмВе !!! БеЕнВе-тата , Мерцедесите , Аудита , Бентлита и Ролс-Ройсите могат само да гледат (Московеца) отстрани и да цъкат завистливо . ПП. Пиша това пародийно постче ,защото от два дни , тук във ФАКТИ няма нито една статийка за "новият" (китайски) "Москвич" ??? И - ние страдаме ! А до преди два дена - по две-три статийки на ден се пускаха , що така ?!

    Коментиран от #6

  • 6 Е как , бе ?

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФАКТИ":

    Щото вече всички си накупихме нови
    " БеЕнВе-та , Мерцедеси , Аудита , Бентлита и Ролс-Ройси " . Не останаха клиенти за нов Москвич .