Отидете към основна версия

3 414 13

Разкрити са лидерите по продажби на световния автомобилен пазар за 2022 г.

  • toyota-
  • volkswagen-
  • продажби-
  • 2022

Toyota Motor отново оглави световния автомобилен пазар. Само за 11 месеца на 2022 г. японският автомобилен гигант е успял да достави 9.56 милиона коли. Интересното е, че своеобразното крайно класиране стана ясно благодарение на отчета на Volkswagen, който изнесе собствените си резултати за цялата изминала година, от които става ясно, че германците са продали 8.26 милиона автомобила. Така се оказва, че Toyota е продала 1.3 милиона коли повече за 11 месеца, отколкото Volkswagen е продал за цялата 2022 г. Самата Toyota все още не е публикувала данните от продажбите си за цялата година.

Toyota е лидер на световния автомобилен пазар за трета поредна година. През 2022 г. компанията обяви затваряне на фабрики, причинено от недостиг на микрочипове, както и проблеми с доставките поради епидемията от коронавирус в Китай. В резултат на това производствените планове редовно не се изпълняваха, но това не попречи на японците да запазят лидерството със значителна разлика. Дали са успели да изпълнят общия производствен план за 2022 г. - 9.7 милиона автомобила - засега не е известно.

Що се отнася до Volkswagen, миналата година е най-лошата за производителя през последните 11 години. Концернът е продал 8.26 милиона коли, което е със 7% по-малко от резултата от 2021 г. Volkswagen и Toyota са "вечните" конкуренти за лидерство на световния автомобилен пазар. От 2016 г. до 2019 г. рейтингът се оглавяваше от Volkswagen, а през 2020 г. бе изпреварен от японския производител, който все още продължава да държи първото място.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини