Last news in Fakti

17 Януари, 2023 16:34 3 402 13

Разкрити са лидерите по продажби на световния автомобилен пазар за 2022 г.

  • toyota-
  • volkswagen-
  • продажби-
  • 2022
Разкрити са лидерите по продажби на световния автомобилен пазар за 2022 г. - 1

Toyota Motor отново оглави световния автомобилен пазар. Само за 11 месеца на 2022 г. японският автомобилен гигант е успял да достави 9.56 милиона коли. Интересното е, че своеобразното крайно класиране стана ясно благодарение на отчета на Volkswagen, който изнесе собствените си резултати за цялата изминала година, от които става ясно, че германците са продали 8.26 милиона автомобила. Така се оказва, че Toyota е продала 1.3 милиона коли повече за 11 месеца, отколкото Volkswagen е продал за цялата 2022 г. Самата Toyota все още не е публикувала данните от продажбите си за цялата година.

Toyota е лидер на световния автомобилен пазар за трета поредна година. През 2022 г. компанията обяви затваряне на фабрики, причинено от недостиг на микрочипове, както и проблеми с доставките поради епидемията от коронавирус в Китай. В резултат на това производствените планове редовно не се изпълняваха, но това не попречи на японците да запазят лидерството със значителна разлика. Дали са успели да изпълнят общия производствен план за 2022 г. - 9.7 милиона автомобила - засега не е известно.

Що се отнася до Volkswagen, миналата година е най-лошата за производителя през последните 11 години. Концернът е продал 8.26 милиона коли, което е със 7% по-малко от резултата от 2021 г. Volkswagen и Toyota са "вечните" конкуренти за лидерство на световния автомобилен пазар. От 2016 г. до 2019 г. рейтингът се оглавяваше от Volkswagen, а през 2020 г. бе изпреварен от японския производител, който все още продължава да държи първото място.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    13 11 Отговор
    Хонда най доброто спрямо цената

    Коментиран от #13

  • 2 Така ще е

    8 19 Отговор
    До 2025 година, а след това ще видим как ще е, когато основните автомобилни пазари в световен мащаб преминат към електрически автомобили, а toyota няма какво да предложи на клиентите си на този фронт.
  • 3 Пилот на Ферари

    15 8 Отговор
    Фолксваген и Рено ще дръпнат още назад след като излязоха от Русия . Свърши се с евтините суровини , енергия , работна ръка ...
    Да добавя че изгубиха и голяма част от Азиатския пазар , защото 75% от произведените в Русия автомобили се изнасяха в Азия .
  • 4 Гош

    1 30 Отговор
    Не мога да ги понасям и Тойота и Фолксваген и разни дачии , опели, хондички и рена така, че не ми дреме кой продава най много боклуци за служебни коли! Харесвам суперавтомобилите там се продават малко бройки щото са скъпи и не всеки може да си ги позволи а другите ги раздават на социално слабите в богатите страни и затова имат най много продажби.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 От статията

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гош":

    Браво на теб любителю на суперавтомобили. Я кажи заплатката дигнаха ли ти я на 1000лв чисти или ще почакаш още година-две?
  • 6 а ти

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гош":

    какво караш точно?

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "а ти":

    Той казва КАКВО ХАРЕСВА , а НЕ какво може да си позволи да кара ❗
    Това ,че кара 20 годишно М-3 внос от първа ръка , карано от немска бабичка, не пречи да харесва Авентадор или Вейрон 😉

    Коментиран от #8

  • 8 Статията

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    е за най-продаваните, а не за най-харесваните!
  • 9 Така е

    3 6 Отговор
    Би трябвало в тези класации за обективност да се включват всички собствени и близки фирми на двата гиганта. Ауди,шкода,спортни марки, луксозни. От другата страна Лексус, част от Субару, част от Сузуки и тн.
    Не мога да си представя Шкода да е много по-различен модел от ФВ. Както и модели на Лексус са толкава близки до Тойота. Тогава класацията може да се промени.
  • 10 Гост

    6 2 Отговор
    Нищо няма за Тесла,щели да правят по 20 милиона някоя си година.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Леля Гошо

    1 0 Отговор
    Продажбите на фолЦваген тепърва ще падат по простата причина че много снижиха качеството.
  • 13 турбо дизел

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Няма такова нещо , Киа и Хюндай са най добрите спрямо цената ,Хондите са по-скъпи и от немските вече .