Отидете към основна версия

3 425 7

Renault представи Clio със задвижване на всички колела

  • renault-
  • clio-
  • 4x4-
  • rally3

Това обаче е чисто състезателна версия

От 1990 г., когато започва историята на модела Renault Clio, компактният хечбек се произвежда изключително и само с предно задвижване. През 2023 г. френският автомобилен производител представи първото в историята Clio със задвижване на всички колела. То е изградено на базата на хечбека Renault Clio RS Line от пето поколение и се нарича Clio Rally3.

За проекта помагат и специалисти от спортното подразделение Alpine Racing. Очаква се дебютът на новото състезателно Clio да се състои през 2023 г. Основните възли и агрегати са от хечбека Renault Clio Rally4, но тук имаме задвижване към задната ос, което направи възможно създаването на нова 4х4 модификация, използвайки вече доказани в състезанията компоненти.

Clio Rally3 се задвижва от 1.3-литров 16-клапанов 4-цилиндров двигател TCe с турбокомпресор с директно впръскване с мощност и въртящ момент, увеличени до 260 к.с. и 415 Нм. Моторът е съчетан с 5-степенна секвенциална скоростна кутия Sadev, двудисков съединител Sachs и самоблокиращ се диференциал ZF.

Рали автомобилът има и телеметрична система Life Racing, регулируеми амортисьори BOS Suspension, спирачки PFC, хомологирани от FIA седалки Sabelt и многоточкови предпазни колани от същата марка.

Опитът и компютърните ресурси на екипа на BWT Alpine F1 са използвани и за разработването на задното крило Clio Rally3, което е просто на външен вид, но осигурява необходимото ниво на притискаща сила.

За допълнителен комфорт, хечбекът е оборудван с регулируем педал и регулируема кормилна колона, което позволява да се избере оптималната позиция на пилоти с различна височини. Очаква се хомологацията на новото Renault Clio Rally3 да приключи през април 2023 г., но поръчките за колата вече са отворени - цената на този рали хечбек започва от 122 000 евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини