Last news in Fakti

30 Януари, 2023 09:51 3 411 7

Renault представи Clio със задвижване на всички колела

  • renault-
  • clio-
  • 4x4-
  • rally3

Това обаче е чисто състезателна версия

Renault представи Clio със задвижване на всички колела - 1

От 1990 г., когато започва историята на модела Renault Clio, компактният хечбек се произвежда изключително и само с предно задвижване. През 2023 г. френският автомобилен производител представи първото в историята Clio със задвижване на всички колела. То е изградено на базата на хечбека Renault Clio RS Line от пето поколение и се нарича Clio Rally3.

За проекта помагат и специалисти от спортното подразделение Alpine Racing. Очаква се дебютът на новото състезателно Clio да се състои през 2023 г. Основните възли и агрегати са от хечбека Renault Clio Rally4, но тук имаме задвижване към задната ос, което направи възможно създаването на нова 4х4 модификация, използвайки вече доказани в състезанията компоненти.

Renault представи Clio със задвижване на всички колела

Clio Rally3 се задвижва от 1.3-литров 16-клапанов 4-цилиндров двигател TCe с турбокомпресор с директно впръскване с мощност и въртящ момент, увеличени до 260 к.с. и 415 Нм. Моторът е съчетан с 5-степенна секвенциална скоростна кутия Sadev, двудисков съединител Sachs и самоблокиращ се диференциал ZF.

Рали автомобилът има и телеметрична система Life Racing, регулируеми амортисьори BOS Suspension, спирачки PFC, хомологирани от FIA седалки Sabelt и многоточкови предпазни колани от същата марка.

Renault представи Clio със задвижване на всички колела

Опитът и компютърните ресурси на екипа на BWT Alpine F1 са използвани и за разработването на задното крило Clio Rally3, което е просто на външен вид, но осигурява необходимото ниво на притискаща сила.

За допълнителен комфорт, хечбекът е оборудван с регулируем педал и регулируема кормилна колона, което позволява да се избере оптималната позиция на пилоти с различна височини. Очаква се хомологацията на новото Renault Clio Rally3 да приключи през април 2023 г., но поръчките за колата вече са отворени - цената на този рали хечбек започва от 122 000 евро.

Renault представи Clio със задвижване на всички колела


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 красавица

    7 3 Отговор
    само дето френските инженери не познават еврото, но предвид факта, че ще е сътезателен автомобил от среден клас, богати тимове от WRC може и да се пробват да го закупят, за бюджетна градска версия едва ли ще пуснат лимитирана серия, но дори и да пуснат тя едва ли ще бъде толкова търсена.
  • 2 Колев–Босия

    2 2 Отговор
    От този смешен текст трябва да се приеме, че по време на състезание се върти и резервната гума!
    Това вече е новина!
  • 3 механик

    6 12 Отговор
    Двигателят е за еднократна употреба.

    Коментиран от #4

  • 4 Смех 😆🤡🤣

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "механик":

    Как го изчислибе да те ебаумеханика да не си възпитъник на ТУ

    Коментиран от #5

  • 5 Еее палякк

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Смех 😆🤡🤣":

    много отворингясс нещо???
    Според теб на колко състезателни километра трябва да му се прави ревизия???
    Нещо много скачаш, а си смехх пълен....
  • 6 Българин

    14 0 Отговор
    Имам Рено клио 4 комби 2019г., с двг 1.5дизел, върши чудесна работа и за возене и за товарене.За състезания не съм го пробвал защото съм на години .Клиото е прагматична кола за небогати хора.
  • 7 Бай Х

    17 0 Отговор
    Цена,качество, комфорт,поддръжка и возия :
    САМО. РЕНО !!!