Отидете към основна версия

7 462 18

BYD атакува Европа с градски автомобил, който застрашава Dacia Spring (ВИДЕО)

  • byd-
  • seagull-
  • dacia-
  • spring

Очаква се цената на модела Seagull да е под 15 000 евро

BYD се готви да пусне модела Seagull в Китай - електрически градски автомобил с размери, близки до тези на Dacia Spring, но с по-добро представяне, поне на хартия. В момента BYD прави своя европейски дебют и поради тази причина се очаква да навлезе на Стария континент и с модела си Seagull.

За пореден път документи от китайското министерство на транспорта и промишлеността разкриват характеристиките на нов автомобил преди официалното му представяне. Сега това е BYD Seagull, който е сниман на улицата без камуфлаж. Този малък, 100% електрически градски автомобил може да намери своя път към Европа, където ще се конкурира с Dacia Spring, при това с цена, много по-ниска от тази на румънския му съперник.

Стил, който контрастира с този на Spring

BYD Seagull е с дължина 3.78 м, широчина 1.72 м и височина 1.54 м с междуосие 2.50 м. Следователно той е малко по-голям от Spring, особено на широчина (+ 14 см), като същевременно остава много компактен.

На доста закръглените форми на своя конкурент, Seagull (чието име от английски означава "чайка") противопоставя остри ъгли, изпъкнали ръбове и много вдлъбнатини по каросерийните си панели, които внасят нотка на агресивност. А светлинната лента, свързваща задните светлини под рамката, подсилва модерния външен вид. Панелите в долната си част са защитени от черна пластмаса.

По-ефективен и по-евтин от Spring?

BYD Seagull се задвижва от електрически мотор с мощност 75 к.с., захранван от батерия с капацитет 30.7 kWh ; цифри по-високи от тези на Spring, които са от 45 до 65 к.с. мощност и батерия с капацитет 27.4 kWh. Въпреки това, с 1 160 кг в базова конфигурация, китаецът страда от наднормено тегло с близо 100 кг спрямо съперника си.

Но неговата автономност в цикъла WLTP може лесно да надвиши тази на Spring, която е 220 км за версията с 65 к.с. Китайските специализирани медии очакват местни цени между 60 000 и 100 000 юана, или около 8 000 до 14 000 евро. Във Франция цената на Dacia Spring в момента започва от 20 800 евро, а у нас тя е 43 100 лв.

В момента BYD е във фаза на навлизане в Европа, особено в страни, като Франция и Германия. Марката навлиза на европейския пазар със седана Han, както и SUV-тата Atto 3 и Tang, всички с „нулеви емисии“. Следователно, представянето на маркетинга тук на други модели на фирмата, като "Чайката" например, става напълно възможно.

BYD е вторият по големина производител на електрически превозни средства в света след Tesla (с почти един милион продадени бройки през 2022 г.), ударна сила, която би могла да му позволи да предлага автомобила на много ниска цена въпреки разходите, свързани с данъци и адаптации, необходими за европейски пазар.

А предложение от по-малко от €15 000 може да навреди много на конкуренцията, която обаче не лежи на лаврите си. От 2024 г. Dacia Spring ще претърпи сериозна модернизация, която ще има за цел да повиши нейната привлекателност. В крайна сметка обаче всичко опира до цената, а за момента Европа и в частност Dacia, нямат отговор на китайската инвазия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.

Свързани новини