Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 14:42 7 419 18

BYD атакува Европа с градски автомобил, който застрашава Dacia Spring (ВИДЕО)

  • byd-
  • seagull-
  • dacia-
  • spring

Очаква се цената на модела Seagull да е под 15 000 евро

BYD атакува Европа с градски автомобил, който застрашава Dacia Spring (ВИДЕО) - 1

BYD се готви да пусне модела Seagull в Китай - електрически градски автомобил с размери, близки до тези на Dacia Spring, но с по-добро представяне, поне на хартия. В момента BYD прави своя европейски дебют и поради тази причина се очаква да навлезе на Стария континент и с модела си Seagull.

За пореден път документи от китайското министерство на транспорта и промишлеността разкриват характеристиките на нов автомобил преди официалното му представяне. Сега това е BYD Seagull, който е сниман на улицата без камуфлаж. Този малък, 100% електрически градски автомобил може да намери своя път към Европа, където ще се конкурира с Dacia Spring, при това с цена, много по-ниска от тази на румънския му съперник.

Стил, който контрастира с този на Spring

BYD Seagull е с дължина 3.78 м, широчина 1.72 м и височина 1.54 м с междуосие 2.50 м. Следователно той е малко по-голям от Spring, особено на широчина (+ 14 см), като същевременно остава много компактен.

BYD атакува Европа с градски автомобил, който застрашава Dacia Spring (ВИДЕО)

На доста закръглените форми на своя конкурент, Seagull (чието име от английски означава "чайка") противопоставя остри ъгли, изпъкнали ръбове и много вдлъбнатини по каросерийните си панели, които внасят нотка на агресивност. А светлинната лента, свързваща задните светлини под рамката, подсилва модерния външен вид. Панелите в долната си част са защитени от черна пластмаса.

По-ефективен и по-евтин от Spring?

BYD Seagull се задвижва от електрически мотор с мощност 75 к.с., захранван от батерия с капацитет 30.7 kWh ; цифри по-високи от тези на Spring, които са от 45 до 65 к.с. мощност и батерия с капацитет 27.4 kWh. Въпреки това, с 1 160 кг в базова конфигурация, китаецът страда от наднормено тегло с близо 100 кг спрямо съперника си.

Но неговата автономност в цикъла WLTP може лесно да надвиши тази на Spring, която е 220 км за версията с 65 к.с. Китайските специализирани медии очакват местни цени между 60 000 и 100 000 юана, или около 8 000 до 14 000 евро. Във Франция цената на Dacia Spring в момента започва от 20 800 евро, а у нас тя е 43 100 лв.

BYD атакува Европа с градски автомобил, който застрашава Dacia Spring (ВИДЕО)

В момента BYD е във фаза на навлизане в Европа, особено в страни, като Франция и Германия. Марката навлиза на европейския пазар със седана Han, както и SUV-тата Atto 3 и Tang, всички с „нулеви емисии“. Следователно, представянето на маркетинга тук на други модели на фирмата, като "Чайката" например, става напълно възможно.

BYD е вторият по големина производител на електрически превозни средства в света след Tesla (с почти един милион продадени бройки през 2022 г.), ударна сила, която би могла да му позволи да предлага автомобила на много ниска цена въпреки разходите, свързани с данъци и адаптации, необходими за европейски пазар.

А предложение от по-малко от €15 000 може да навреди много на конкуренцията, която обаче не лежи на лаврите си. От 2024 г. Dacia Spring ще претърпи сериозна модернизация, която ще има за цел да повиши нейната привлекателност. В крайна сметка обаче всичко опира до цената, а за момента Европа и в частност Dacia, нямат отговор на китайската инвазия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ела китаецо

    34 3 Отговор
    покажи на тея производители и търговци как се прави. BYD е сериозна фирма.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 На кого да покаже

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "ела китаецо":

    На dacia който вкарват спринг от Китай и само му лепят емблемите?
  • 3 Панрлообитател

    14 9 Отговор
    Е това къде че го зареждам пред панелката? Да пускам кабело от петио етаж? А ако няма свободно место пред входа?

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Доста по грозно

    8 17 Отговор
    от Dacia Spring. Но Европейските правителства трябва да предприемат мерки като се дават субсидии от парите на данъкоплатците – да се купуват само Европейски продукти. Или продукти които ще подпомагат Европейската икономика.

    Коментиран от #5

  • 5 Искаш да кажеш

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Доста по грозно":

    Да спрат субсидиите за dacia spring? Наистина ли това имаше предвид?

    Коментиран от #9

  • 6 В момента

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Панрлообитател":

    Какъв чисто нов автомобил си паркирал пред панелката, че започна да се грижиш за собствениците на електромобили?
  • 7 ъхъ

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Панрлообитател":

    Ти така и яхта ще поискаш, ако има къде пред панелката да я закотвиш.

    Коментиран от #8

  • 8 Само така си мислиш

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "ъхъ":

    Той живее в центъра на Света - панелка в краен софийски квартал, а там море няма. Кацането на хеликоптера му е проблем, защото съседите му си паркират автомобилите дори в градинките и няма къде да кацне и затова няма да си купи хеликоптер.
  • 9 В момента се дават

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Искаш да кажеш":

    субсидии за всички електромобили, независимо в коя държава са произведени. В Румъния доколкото съм наясно цената на Dacia Spring като се приспаднат субсидиите е около 18 хил. лева. САЩ въведоха субсидии само за коли съдържащи компоненти произведени и сглобени в САЩ. Според мен и в Европа трябва да стане същото. Не би следвало да се финансират други държави, при условие, че нашата икономика не върви и се взимат огромни заеми.
  • 10 Слава на Китай

    19 5 Отговор
    Сащ губят и тази война! Въпрос на време да се превърнат само в регионален бандит!

    Коментиран от #13

  • 11 Тити

    7 14 Отговор
    Китайските стоки на хартия са ок а на практика завишени а за гаранция и части забравете.
  • 12 с боклука дачия ли го сравнявате?

    17 3 Отговор
    Всяка китайска ел кола е по-добра от индийското Renault Kwid (продавано в източна европа под марката Dacia Spring)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пламен

    4 2 Отговор
    До три месеца очаквайте запор на вносът на китайски автомобили в Европа.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 няма нужда

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен":

    Да ги запорират, слагат им 30-40% мито и да си ги продават.
  • 16 и кво

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ела китаецо":

    Ще ми покажат...кога пуснат BYD TDI може да си купя.
  • 17 Трябва да се спре вноса от Азия

    2 1 Отговор
    В Европа се яде сирене и мляко и трябват крави и овце
  • 18 Знайко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен":

    ,,,,еми да....като са много хитри ще карат двойно по-скъпи коли. Не искаме евтино гориво щото е руско, не искаме евтини коли защото не са сглобени тук, ние искаме да си измисляме забрани за всичко и за всичко! Явно това е краят на така наречение свободен пазар на стоки и услуги! АМИН!