Отидете към основна версия

13 404 34

Революционната батерия, осигуряваща 1000-километров пробег на електромобил е готова за серийно вграждане

  • електромобил-
  • батерия-
  • catl

Contemporary Amperex Technology Limited Co. - китайска компания за производство на батерии (CATL) направи революционно откритие, за което през лятото на миналата година ви информирахме.

Става дума за нова технология cell-to-pack (CTP), която през лятото бе показана като прототип. Сега китайците са готови със сериен вариант на батерията, която е готова за вграждане и която може да осигури пробег от 1000 километра с едно зареждане.

Батерията CATL се нарича Qilin, на името на легендарно същество от китайската митология. Освен това има рекордна ефективност на използване на обема от 72% и енергийна плътност до 255 W/h на килограм.

В иновацията, китайските инженери са интегрирали вътрешна напречна греда, плоча за течно охлаждане и термична подложка в многофункционалния еластичен междинен слой на Qilin.

Освен това революционната батерия има вградени микромостове вътре в междинния слой, които гъвкаво се адаптират към промените в секциите, като по този начин повишават надеждността на батерията през целия ѝ жизнен цикъл.

Уникалният дизайн на Qilin позволява сигурно поставяне на различни компоненти, включително структурна защита, връзка с високо напрежение и предпазен клапан, което допълнително увеличава капацитета на батерията с 6%.

Батерията се охлажда чрез поставяне на функционални части с течно охлаждане между съседни секции, а иновативната технология за охлаждане позволява на секциите да се охлаждат четири пъти по-бързо.

Сред основните клиенти на компанията са Tesla, Volkswagen, BMW и Nio, но засега CATL не разкрива подробности кой от автомобилните концерни пръв ще получи революционната батерия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 59 гласа.

Свързани новини