Last news in Fakti

3 Май, 2023 14:36 2 887 7

Пуснаха станция, която сменя батериите на електромобили за 10 минути (ВИДЕО)

  • електромобил-
  • обменна станция-
  • смяна на батерии-
  • зарядна станция
Пуснаха станция, която сменя батериите на електромобили за 10 минути (ВИДЕО) - 1

Представянето на иновационната система стана в Сан Франциско, където шофьор вкара Nissan Leaf в сграда, паркира на платформата и излезе. След това платформата вдигна колата във въздуха. Роботизирани ръце внимателно извадиха батериите на електромобила и поставиха нови, напълно заредени батерии. Целият процес отне около 10 минути.

Концепцията не е нова. Ранните електромобили също експериментират със смяна на батерии, като това се случва още през 1940 г. Някои по-скорошни опити обаче се провалиха: Better Place, израелски стартъп, започна подобна дейност през 2007 г., но приключи дейността си през 2013-а. Tesla също откри единична обменна станция през 2013 г., но бързо я затвори, защото не беше широко използвана.

Сега в САЩ правят нов опит. Дизайнът на Ample използва модулна батерия, която може да бъде инсталирана във всяко превозно средство на мястото на стандартната батерия, която производителят обикновено използва. Електрониката също е проектирана да работи със системи, които се различават за различните автомобили.

Пуснаха станция, която сменя батериите на електромобили за 10 минути (ВИДЕО)

Ample иска да работи с производителите на автомобили, които след това могат да продават версии на своите автомобили с новите модулни батерии вместо стандартните батерии на компаниите. В Bay Area иновацията стартира с компания за управление на автопаркове, която отдава коли под наем на шофьори на Uber.

Шофьорите използват приложение, което ги насочва към най-близката станция за смяна на батерии с най-кратки опашки и гарантира, че всяка батерия ще е напълно изрядна и заредена.

Цената на зареждането варира в зависимост от цената на електроенергията в определен час от денонощието, но целта на компанията е услугата ѝ да е по-евтина от цената на горивото за бензинов автомобил. Моделът може да работи с автопаркове за доставки, коли под наем и други големи автопаркове и компанията планира в крайна сметка да работи директно и с индивидуални потребители.

В Калифорния Ample в момента има 12 обменни станции, субсидия от $15 милиона от Калифорнийската енергийна комисия ще ѝ помогне да се разшири. Компанията също така започва да работи с големи автомобилни паркове, за да създаде мрежи от своите станции в Европа. Инсталирането на новите станции не отнема много време, те се монтират на лесно достъпни места.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    1 0 Отговор
    Хубава жена! 😄
  • 2 Гост

    4 5 Отговор
    За 5 минути пълня резервоара на Тойотата.
  • 3 Хахаха

    2 1 Отговор
    Срещу 20 хиляди евро , примерно...
  • 4 Илчо Мустакат

    6 2 Отговор
    Новозаредени батерии на 200 000 км , на мястото на изтощените ви батерии на 10 000 км. е страхотно изгодно и само за 10минути. Насам елате!
  • 5 Така е

    4 2 Отговор
    Стига вече с тези електромобилни мъки. Връщаш нова за стара батерия, нова-стара безсмислица. Няма надежда за елкарите. Единствено решение е отпадане на помощи при покупката им и който иска да си ги кара.
  • 6 Пълна простотия

    2 2 Отговор
    Доколкото разбрах приложението ще ти посочи най-близката зарядна станция на която има само три автомобила и се намира само на 15 минути от тебе, но докато отидеш автомобилите ще са станали пет и на практика зареждането ще ти отнеме около час и пътуване на десетина километра. Една такава зарядна станция вероятно струва поне милион и обслужва шест автомобила на час, като собственикът трябва да стои цял час в автомобила ако пред него има пет автомобила докато му дойде реда.

    Другата опция е да отидеш на зарядна станция с кабел, да отидеш на някоя от свободните 50 колонки, да заредиш за 10 - 15 минути докато идваш до тоалетна или си напазаруваш и да продължиш.
  • 7 Браво

    1 2 Отговор
    Супер сега можеш да си вземеш по запазена батерия след 5 години🤣😂