Отидете към основна версия

2 998 28

Tesla отстъпва лидерството

  • byd-
  • tesla-
  • продажби-
  • електромобили

До края на годината BYD може да стане лидер в продажбите на електрически автомобили

BYD практически достигна нивото на продажбите на Tesla в сегмента на електрическите автомобили. Според Bloomberg в края на 2023 г. китайската марка може да изпревари американската корпорация по брой продадени "батерийни" коли. Според официални документи разликата между Tesla и BYD е намаляла до историческо дъно през третото тримесечие на тази година.

През третото тримесечие на 2023 г. Tesla е продала 435 059 електрически коли. В сравнение с второто тримесечие нивото на продажбите е намаляло с около 30 хиляди.

Сегашната ситуация позволи на китайската компания BYD почти да настигне компанията на Илон Мъск по брой продадени електрически автомобили. Китайският концерн е доставил 431 603 електрически коли на клиенти през третото тримесечие, намалявайки разликата спрямо Tesla до 0.8 процента. В същото време, според темповете на растеж, BYD увеличава продажбите си с 67 процента на годишна база. В американската корпорация този показател е 26.5 процента. Подобна ситуация се разви и в сегмента на хибридните автомобили.

Ръководството на Tesla обясни изоставането с производствена пауза, която е свързана със спирането на Shanghai и Texas Gigafactories. Ако инженерите в Китай се подготвят за производството на ново поколение на Model 3 , то в САЩ Tesla все още коригира сглобяването на електрическия пикап Cybertruck. В същото време до края на годината американската компания възнамерява да продаде 1.8 милиона електрически коли.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини