Отидете към основна версия

12 938 29

Задава се 4.5-метрова Lada

  • автоваз-
  • lada-
  • priora-
  • 2180

Новото поколение на Priora, най-скъпият и престижен модел на Lada, ще бъде по-голям и луксозен от предшественика си, съобщава руският портал Carobka. Седанът ще бъде готов през 2015-2016 г. и ще наследи доста от дизайнерските черти на прототипа X-Ray.



Новият модел с кодово име 2180 ще бъде построен на платформа с името Lada B. За нея все още не се знае много, но в руската преса се твърди, че дължината на Priora ще нарасне от 4 350 до поне 4 500 мм. Такава агрегатна база ще позволи на АвтоВАЗ най-сетне да се отърве от габаритните ограничения, наложени още с платформата на ВАЗ-2108.



В конструкцията на Priora II ще има както модернизирани възли от сегашното поколение, така и агрегати от партньорите в алианса Renault-Nissan. Такава унификация ще позволи намаляване на разходите.



Инженерите на АвтоВАЗ разработват три двигателя за новата Priora. Един от тях има променливи фази на газоразпределението и развива 125 к.с. Руснаците планират да го комплектоват с роботизирана трансмисия, разработена в сътрудничество със ZF и Porsche.



Под предния капак на Priora II почти сигурно ще намери място и 1.6-литров двигател от Renault с мощност 117 к.с. В момента с този мотор се оборудва седанът Fluence.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини