Отидете към основна версия

52 249 95

Тествахме колата на Geely, която ще се продава у нас

  • geely-
  • coolray-
  • тест

Кросоувърът Coolray разполага с двигател с вътрешно горене и струва 52 000 лева

Блед, Словения. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Както вече ви информирахме, китайската марка Geely стъпва на българския пазар. Стартът на продажбите у нас ще започне след няколко месеца, а екипът ни имаше възможността да тества първата кола, с която китайците навлизат на българския пазар. Това е моделът Coolray, представляващ кросоувър от горната част на т.нар. В сегмент. Кросоувър с двигател с вътрешно горене, без каквито и да било електрифицирани възли и агрегати.

Още през 2022 година имахме първи поглед към този нов вариант, който тествахме, но тогава видяхме колата само статично. Сега Coolray е модифициран, като промените съвсем не са козметични. Промяната се води фейслифт, но спокойно можем да кажем, че това е нов модел. Ето и първоначалните ни впечатления от китайския кросоувър, след обстойния тест, който направихме на модела в Словения.

Екстериор

Geely Coolray впечатлява с сребриста, черна и червена комбинация, наподобяваща на доскорошните болиди от F1 на McLaren. Имаме предвид времето, когато за този отбор се състезаваха пилоти като Хакинен, Райконен и Монтоя, а не оранжевата папая, с която са оцветени днес. Въпреки че е тригодишен модел, Coolray не показва възрастта си отвън и определено има много от привлекателността на "уличен състезател".

Е, има и някои елементи, които му идват малко в повече, като прекалено големите заден спойлер и дифузьор, но като цяло автомобилът изглежда динамично и спортно. Кросоувърът е с дължина от 4 380 мм и на родния пазар ще се конкурира с Peugeot 2008, Skoda Karoq, Seat Ateca, Toyota CH-R и компания.

Що се отнася до външност, то с изключение на гореспоменатите прекалено спортни решения в задната част, то спокойно можем да кажем, че Coolray не отстъпва на европейската конкуренция. Автомобилът разполага с агресивна и модерна предна част, с леко скосен в задната си част силует и, като цяло, с добре балансирани пропорции на каросерията.

Интериор

Вътре промените спрямо предшественика не са толкова много, но всъщност такива не се и налагат. Работата се състои в това, че китайците наистина не трябва да променят нищо по отношение на оформлението и избора на материали. Кожената тапицерия (изкуствена кожа) и меките точки на докосване на таблото са налице, качеството и на останалите материали е на ниво, а това на самата сглобка изглежда отлично. По време на нашия тест в купето не се чуваха никакви паразитни шумове и скърцания.

Ергономичността както за водача, така и за пътника отпред е повече от задоволителна, а в задната част има огромно пространство за краката на пасажерите. Предните седалки разполагат с добре изразена странична поддръжка, като отзад такава липсва, но това не е предпоставка за дискомфорт. Багажникът е една идея по-малък от този на конкурентите, но това е за сметка на пространството за пътниците на втория ред.

Уредите не са аналогови. Арматурното табло е доминирано от два екрана, които ни впечатлиха с доста добър контраст и яркост. Приборите, изобразени на тях са информативни, а навигацията им е сравнително интуитивна. С други думи можем да кажем, че салонът не блести с кой знае какви иновации, но пък предлага всичко необходимо. Coolray разполага с един практичен и модерен салон, който определено е сравним с този на европейските конкуренти.

Двигател и ходови характеристики

По отношение на технологиите трябва да кажем, че Coolrey също не изостава. Още на пръв поглед се набиват на очи ел. отваряема пета врата, панорамен таван и функцията за дистанционно стартиране - все екстри, които поддържат автомобила свеж, тъй като повечето му конкуренти в този сегмент (особено японските) все още нямат такива екстри вътре.

Това, което Geely можеше да добави, са допълнителни A/C вентилационни отвори за пътниците отзад, както и и нещото, което винаги искаме за произведени в Китай автомобили - Android Auto на информационно-развлекателната система.

Но като цяло характеристиките, съчетани с купето на Coolray, го правят приятно возило. Задвижването на Coolray идва от нов четирицилиндров 1.5-литров турбо двигател, който ни направи страхотно впечатление. Мощността на този агрегат е 172 конски сили, които са напълно достатъчни за масата на купето. Като минус може да се отчете по-силния шум на мотора във високите обороти, но тако цяло мощността е даже повече от необходимата.

Пътното поведение на автомобила е добро. Усеща се типичния за кросоувъри крен в завоите, но колата е предсказуема, с информативен волан и с прилични спирачки. Спортът, който се излъчва от визията на колата (барабар с четирите ауспуха отзад) е повече от това, което предлага въпросния четирицилиндров турбо двигател, но това съвсем не означава, че (особено ако сте спокоен водач) ще ви липсва динамика.

Седемстепенният автомат от т.нар. "мокър тип" DCT върши работата да поддържа ниски обороти, като същевременно дава бързо ускорение и почти неусетна смяна на предавките. Може би той е и в основата на доста приличния разход на гориво. Комбинираният такъв бе малко над седем литра на 100 километра.

Тъй като тестът се проведе в Словения, около курортното градче Блед, минавахме през интересни маршрути, включващи и доста тесни улици. Именно тогава екстри, като 360-градусовата камера се оказаха много полезни. Тя се активира в момента, в който използвате мигачите. На черни пътища пък се чуват само приглушени удари. Тоест возията е сравнително мека, а обезшумяването спрямо пътната настилка - отлично. Като говорим за шумоизолация то трябва да отбележим, че забелязахме наличието на лек шум от вятъра в страничните огледала при високи скорости.


Заключение и цена

След като, както знаете от нашата рубрика, сме тествали повечето от конкурентите на Coolray, трябва да кажам, че китайският кросоувър надмина очакванията ни многократно и предвид съотношението му от цена оборудване и качество, може да се определи, като един от вечатляващите субкомпактни кросоувъри на пазара у нас. Въпреки че е китайски, той по никакъв начин не отстъпва на именитите си конкуренти и дори се откроява със свежия си външен вид, спортен салон, първокласни материали и с динамика на шофиране.

52 000 лева с ДДС е ориентировъчната цена, с която този автомобил ще стъпи на родния пазар. Може би някои ще кажат, че това е много, но всъщност не е. Тайната е, че базовото оборудване на модела е изключително богато и включва всички опции, които описахме до момента, както и много други. Кратък преглед на ценовите листи на преките му конкуренти ни показва, че Coolray успява да "подкопае" цените им, а в същото време им отстъпва само по този показател.

По наше мнение Geely Coolray пасва чудесно и на млади, и на възрастни, а също и на онези ентусиасти на автомобилите, които обичат да шофират енергично, докато изпълняват задълженията и отговорностите си на семеен човек. Coolray обаче е най-подходящ за хора с активен начин на живот. Той има пространство, достатъчно клиренс (макар и само с предно предаване) и практичност за младо семейство, а когато татко (или дори мама) се отнасят към шофирането като към някакъв вид терапия, то тогава Coolray, със своето динамично усещане, също може да помогне.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.

Свързани новини