Отидете към основна версия

7 131 37

Полезно или вредно е да се кара на "високи обороти"?

  • съвети-
  • високи обороти

Експертно мнение и причини, поради които не трябва да шофирате редовно с високи оборти

Снимка: Shutterstock

Много шофьори, особено собственици на по-спортни автомобили или просто любители на динамичното шофиране, често „натискат газта“, поддържайки двигателя във високи обороти. Това наистина осигурява усещане за ускорение и динамично шофиране, но трябва да сте наясно, че този подход, особено ако се практикува често, има сериозни последствия за вашия автомобил.

Според експертите постоянната работа при високи обороти води до повишено натоварване на всички „вътрешности“ на двигателя: бутала, пръстени, цилиндри, клапани. Работата при високи обороти създава и огромно количество топлина. Ако охладителната система не може да се справи с натоварването, това може да доведе до прегряване на двигателя.

Прегряването от своя страна може да доведе до деформация на цилиндровата глава, повреда на гарнитурата на главата и други важни компоненти на двигателя. Когато работи във високи обороти, двигателят "яде" много повече гориво, отколкото в нормален режим.

Това не само увеличава оперативните ви разходи, но и намалява ефективността на автомобила ви, принуждавайки ви да спирате по-често на бензиностанцията. Също така повишеният разход на гориво води до повишени емисии на вредни вещества в атмосферата, което пък се отразява негативно на околната среда.

Шофирането с високи скорости увеличава и напрежението върху съединителя, скоростната кутия, задвижващите валове и другите компоненти на трансмисията. Така, че когато решите, че за двигателя е добре "да се продуха", спомнете си за тези факти и може би ще удължите живота на вашия автомобил.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.

Свързани новини