12 Август, 2024 11:49 1 599 8

Как котешка тоалетна и стар чорап помагат в борбата със замъглените прозорци на колата?

  • котешка тоалетна-
  • запотени стъкла-
  • съвети

Пълнителят абсорбира излишната влага в колата добре и прозорците определено няма да се замъглят

Как котешка тоалетна и стар чорап помагат в борбата със замъглените прозорци на колата? - 1

С настъпването на по-студено и влажно време много шофьори се сблъскват с един често срещан проблем: замъглени прозорци. В преходния сезон при отворен прозорец в колата ще бъде студено, но при включено отопление, напротив, ще бъде горещо. И не винаги, особено при по-старите коли, климатикът помага със запотените стъкла.

Именно за тези цели опитни шофьори купуват пълнители, предназначени за... котешка тоалетна. Една опаковка е достатъчна, но е задължително да се даде предпочитание на т.нар. силикагел, а не на дървесен пълнител. Силикагелът е изсушен гел от силициева киселина. Той представлява хидросорбент под формата на сиви, бели или безцветни гранули.

Този пълнител трябва да се постави в платнена торбичка или в чорап. И поставете две или още по-добре три от тези торбички в салона на колата. Разбира се, по-добре е да ги поставите под седалките или в джобовете на вратите, защото интериор с чорапи на арматурното табло няма да е много представителна гледка.

Пълнителят абсорбира излишната влага в колата добре и прозорците определено няма да се замъглят. Интересното е, че килограм пълнител може да абсорбира до половин литър вода при директен контакт. Но и вариантът с чорапите става. До 80% от влагата ще бъде отстранена и ще можете да шофирате, без да включвате парно, климатик или да отваряте прозорци. Вътрешността на автомобила ще стане по-суха и като бонус ще изчезнат неприятните миризми.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение: Котешката

    14 0 Отговор
    тоалетна трябва да е ползвана от котката поне един месец за да има ефект.

    Коментиран от #4

  • 2 който пести от климатик

    9 0 Отговор
    бърше прозорци.
  • 3 Директора

    10 0 Отговор
    Колите имат климатик. В 21 век сме по дяволите? Не се излагайте с такива статии. А, да, збравих, че още има хора, които се превъзнасят по старите руски коли. За тях може и да е полезно.

    Коментиран от #5

  • 4 Професор

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уточнение: Котешката":

    Чорапите също трябва да са ползвани най малко една седмица и да бъдат непрани. Всяка друга неприятна миризма ще изчезне.
  • 5 Механик

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Директора":

    Абе, хората му пишат за силикагел и му обясняват как работи, то пак Русия му в главата! Аман.
    И ако искаш да знаеш, старите западни коли също са предимно БЕЗ климатик. А имаш ли понятие колко голфове, кадети, ескорти, ренца, пежца се движат в момента?
    Ако си се нахендрил с колица на лизниг за 5-6 години, то си е твой проблем. Всеки си преценява сам как да си счупи главата. Не си мисли, че всички са "баровци" като тебе.

    Коментиран от #7

  • 6 Чувал

    7 0 Отговор
    Съм истории , как като си сменяш филтъра на купето също помага . Иначе да супер идея да изсипя чувалче с хидро абсорбиращи гранули за котешка тоалетна на арматурното табло
  • 7 Директора

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Карай си Кадета и не се обаждай. 😂😁😂
    Такива гаражни "професори" като теб ги знаем. 🚗🚓🚕
  • 8 ами моята

    2 0 Отговор
    кошница си има климатик добре работещ и си го ползвам нон стоп.
    Но климатика реално не решава проблема със стъклата а го замаскира!
    Нали не мислите, че тия коли излизат заводски нови с такъв дефект да им бършеш стъклата в дъжд.

    Това за филтрите, стелките на пода е вярно. Нов филтър купе 1-2пъти в годината, качествен и добре изчистено мястото около което парното смуче въздуха под чистачките.
    НО масово се пропуска най-важния елемент в цуркулацията на въздуха в купето, а това са клапите или клапата отзад в багажника, която отвежда въздуха и влагата навън от купето!
    Тия клапи никой не ги бръсне и се почват километричните статии и постове в нета.
    Моята се потеше на свиня в дъждовно време, страшен конденз и само климатика ме спасяваше. Филтри, препарати и рециркулационни клапи НЕ.

    Извадих клапата от багажника, която всъщност си работеше, мърдаше се. Измих я хубаво с вода, сапун и четка за зъби. Сложих си я пак и О БОЖЕ... за първи път от както имам колата мога да карам в дъжд и порой с кристално чисти стъкла без пуснат климатик!!!

    Та ключа от бараката е в тази клапа, която никой не я бръсне за слива, че трябва чат пат да се измива да е чисточка...