Отидете към основна версия

12 172 33

В Германия продажбата на електромобили се срина тотално

  • електромобили-
  • спад на продажбите-
  • германия

Спадът през юли е с 37%

Продажбите на електрически автомобили в Германия, най-големият автомобилен пазар в Европа, са спаднали с 37% през юли спрямо същият период на миналата година, продължавайки тенденцията към общо намаляване на популярността на този транспорт. Такива данни предостави Германската федерална транспортна администрация (KBA).

Броят на регистрираните електрически автомобили в Германия през миналия месец е 30 762 единици, или с 37% по-малко в сравнение с юли 2023 година. Това е най-големият спад от декември, когато германското правителство премахна субсидиите за електрически автомобили.

За разлика от електромобилите продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене са се увеличили със 7% през юли.

Спадът на пазара на електрически автомобили се случва на фона на намаляване на държавните субсидии, в резултат на което производителите на автомобили не могат да изпълнят собствените си производствени планове за преход към по-екологични видове транспорт.

Най-големият европейски автомобилен производител Volkswagen заяви миналата седмица, че е намалил капацитета на заводите си в Германия и може да увеличи времето за производството на батерии за електрически автомобили.

Намаляващото търсене на електрически превозни средства също помрачи настроенията относно бизнес перспективите на германските автомобилни производители, които освен VW включват Mercedes-Benz Group и BMW.

В същото време, според Германската федерална служба за автомобилен транспорт, миналата година броят на електрическите автомобили в Германия се е увеличил с почти 396 хиляди и възлиза на малко под 1.41 милиона.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 42 гласа.

Свързани новини