9 Октомври, 2024 11:15 1 398 13

Колко и какви коли карат германците

  • автомобили-
  • германия
Колко и какви коли карат германците - 1

Данните на Федералната статистическа служба (Destatis) показват ръст на автомобилизацията в Германия. Според изчисленията на статистиците, публикувани във вторник, 8 октомври, към 1 януари 2024 година коефициентът на притежание на автомобили в Германия е бил 580 коли на 1000 жители. Година по-рано тази цифра е била 578 коли.

Значителни разлики в броя на автомобилистите в различните региони на страната

Съществуват обаче доста значителни разлики в нивото на моторизация в самата Германия, което се влияе преди всичко от наличието или липсата на развита мрежа за обществен транспорт, пише агенция Франс прес.

Така най-висок процент на моторизация е отчетен в Саарланд - 655 автомобила на хиляда жители, следван от Рейнланд-Пфалц (630 автомобила) и Бавария (623 автомобила).

Най-ниска гъстота на автомобили пък има в градовете Берлин (329 автомобила на хиляда жители), Хамбург (426) и Бремен (435), което се дължи на наличието на добре развита мрежа на обществения транспорт там.

Показателно е, че спрямо 2014 година коефициентът на моторизация нараства във всички федерални провинции, с изключение на Берлин - преди 10 години този коефициент е бил 337 автомобила на хиляда души в германската столица.

Рекорден брой автомобили в Германия

В същото време в началото на текущата година са регистрирани 49.1 милиона автомобила, което е нов рекорд. Според агенцията само 2.9% от колите са изцяло електрически. Преди година тази цифра е била 2.1 процента.

Средно една германска кола е изминала 12 320 километра през миналата година, което е със 150 километра по-малко, отколкото преди година, съобщава dpa. Средната възраст на автомобилите, регистрирани в Германия, сега е 10.3 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    5 5 Отговор
    германците карат френски коли защото електрониката им е на Bosch
  • 2 456

    3 0 Отговор
    В Германия се карат всякакви автомобили.
    Автопарка е в България.
  • 3 Дойче халифат

    9 5 Отговор
    Какво кара Хасан и какво Ханс баш ни бpига!?

    Коментиран от #4

  • 4 Имаш избор

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Дойче халифат":

    Не чети, бе...никой на сила не те кара.
  • 5 Те така

    5 2 Отговор
    Автомобила е необходимост в Германия, разстоянията са големи и хората пътуват ежедневно до работа и обратно. Авто парка е нов, нови и употребявани автомобили ще се купуват винаги. Всеки има избор.

    Коментиран от #8

  • 6 Сухи цифри

    13 1 Отговор
    Според заглавието не разбрах какви автомобили се карат. Не че е важно, но щом пишат нещо да го правят както трябва.

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Оставка

    5 2 Отговор
    Дайте разбивка на това колко дизели и бензин дето искат да ги забраняват тук. Да се види, че имат милиони евро 123 и не тормозят хората както тук.
  • 8 456

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Те така":

    Много грешиш. Хората предпочитат да ходят с транспорта на работа, отколкото с колите си. На работа с коли ходят само тези който са заети в логистиката. А тези който живеят отдалечено от работното си място, пътуват с автомобила си до първата удобна спирка на U бана или S бана /винаги има къде да си паркира автомобила - това е тип нашето метро/ и продължават с гр транспорт./вярно е, че организиран.
  • 9 456

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сухи цифри":

    Карат се всякакви автомобили. И малки и голями, но повечето са среден клас.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    ТЕСЛЬОООО ,
    " Според агенцията

    САМО 2.9%
    от колите са изцяло електрически."
    🤔🤔🤔🤔

    И това след толкова ЕКОБОНУСИ🤔

    Коментиран от #13

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сухи цифри":

    Типично за "ФИТКА" , едно пише в заглавието, друго в статията❗
    Поне е за коли и за Германия❗
  • 12 Гост

    3 0 Отговор
    Не върви нещо бизнеса с електрокари,Бидчо Теслатев.
  • 13 Ама тресличко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    веднага ще те контира... сега са 2.9%, а преди година са били 2.1%... и ще ти изложи 6 километрични поста с тРески и как били номер 1 по продажби... все така да са....