Отидете към основна версия

2 331 24

В Европа електромобилите с пробег поевтиняха драстично, но отново се продават трудно

  • употребявани електромобили-
  • продажба

Ново проучване показа, че търговците на автомобили, започнаха да продават електрически автомобили в наличност с големи отстъпки, понякога достигащи над 50%, оказват значително влияние върху цените на употребяваните електромобили.

В изследването се посочва, че електрически автомобили с малък пробег, като Nissan Leaf и Opel Mokka Electric, могат да бъдат закупени по-евтино от техните бензинови събратя с подобен пробег благодарение на съществуващите стимули.

Така във Великобритания някои търговци продават Nissan Leaf от 2022 година с пробег от 2 000 км за 16 000 евро, което е с 54% по-малко от цената му според каталога за оценка на застрахователните компании.

Резкият спад в цените на почти новите електрически автомобили идва на фона на усилията на автомобилните производители да увеличат продажбите на нови електрически автомобили, за да постигнат поставените си цели за емисии и по този начин да избегнат високи глоби.

Големите производители също постепенно въвеждат атрактивни стимули за увеличаване на продажбите на техните електрически модели. Skoda, например, в момента предлага лизингово финансиране с 0% лихва за новия Enyaq.

Автомобилните производители също започнаха да намаляват доставките на хибридни превозни средства, за да постигнат целите за продажби на електрически превозни средства. Според шефа на Vertu Motors Робърт Форестър това се отразява на акциите на търговеца на автомобили.

Статистически са необходими средно 46 дни, за да се продаде електрическа кола на възраст от шест до 12 месеца, докато еквивалентна бензинова кола ще намери нов собственик след 33 дни, така че намаляването на ценовата бариера е ключово.

Електрическите автомобили на възраст от три до четири години (които са много по-достъпни) отнемат средно 31 дни за продажба.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.

Свързани новини