Отидете към основна версия

3 101 6

Британци ще правят новия турски изтребител

  • tfx-
  • изтребител-
  • изтребители-
  • турция-
  • великобритания

BAE Systems и Турската авиационна индустрия (TAI) са подписали споразумение за сътрудничество за изработването на нов турски изтребител от пето поколение. Това разкриват специализирани издания.

Разработката носи кодовото название ‘TFX’. Очаква се тя да има два двигателя и да замени американските F-16, които са на въоръжение в турските ВВС.

Миналият декември Анкара даде сигнал, че предпочита BAE Systems като партньор в създаването на изтребител.

При последната визита на британския премиер Тереза Мей в Турция беше постигната договорка между двете държави да си сътрудничат в областта на военната индустрия. Споразумението е за на над 100 милиона паунда.

За първи път през 2015 г. Факти.бг писа, че водещата в света британска компания за производство на самолетни двигатели Rolls-Royce е предложила на Анкара да снабди първия турски изтребител със своя двигател EJ200.

Двигателят EJ200 е съвместна разработка на Rolls-Royce, MTU, Avio и ITP. От британската компания дори имат намерение да направят нова по-малка версия на модела, която ще харчи и по-малко гориво.

Първият полет на турския перспективен изтребител TFX е планиран за 2023 г. и при успешно развитие на програмата ще замени най-старите модификации на американския F-16.

Изтребителят ще се строи от местната държавна компания TAI.

Смята се, че Турция ще поръча поне 250 броя от новия изтребител.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини