Отидете към основна версия

9 687 17

(Без)полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството

  • строеж-
  • къща-
  • основен ремонт-
  • инвеститор-
  • съвети

"Не забравяйте, че каквото и да ви се случва сега, един ден ще е минало," съветва експертът Иван Кирмин

Снимкa: Shutterstock

"На крилете на радостта сте, защото сте получили дългоочакваното разрешение за строеж на къщата мечта или пък планирате основен ремонт на апартамент или само на банята. Това е прекрасно време, пълно с мечти, с наивни, почти по детски очаквания, че животът ще бъде прекрасен, безпроблемен и всичко ще се случи по план. Наследете се на тези прекрасни мигове, защото е много вероятно след като виртуалната реалност – проекти и идеи започне да се трансформира в груба материална форма, тези прекрасни мигове да изчезнат.

Ще се опитам не да давам съвети как нещата могат да се случат близко до предварителните прогнози, а на първо място как инвеститорът да съхрани живота си, на второ - как психическото му състояние в края на процеса да бъде такова, че с подходяща терапия и медикаменти да се върне към нормата и на трето как да избегне някои, но далеч не всички, появяващи се от нищото непредвидени разходи. Не търсете виновни – първо, нямате време и второ, в строителния бранш е както в съдебната система, когато политик бъде обвинен в корупция. Или няма виновни или пък го отнася най-малко виновният. И винаги, както при политиците е виновен друг, най-често предишният.

Ясно е, че прогнозният бюджет в строителството не излиза. Ясно е и, че не е ясно с колко. Но има и нещо положително, което компенсира мъките и страданията. Инвеститорът в строителството трупа огромен управленски опит - трябва да управлява разнообразни процеси и много различни по квалификация, образование и умения хора. От хора, които имат усет към красивото, функционалното, които са добри в математиката и физиката или имат златни ръце до такива, които не са се възползвали от факта, че у нас много отдавна има безплатно образование.

Един девиз на архитектите гласи - „Да превърнем дефекта в ефект“. Не забравяйте, че опитът, натрупан заради дефектите има потенциала да се превърне в ефект, като го материализирате в бъдеще. Затова съветът ми днес е – не забравяйте, че каквото и да ви се случва сега, един ден ще е минало."

------------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.

Свързани новини