Отидете към основна версия

1 358 3

НСИ: Бизнесклиматът през януари се влошава

  • бизнесклимат

Общият показател на бизнес климата за януари 2013г. се понижава с 3.2 пункта спрямо декември 2012г., сочи проучване на Националния статистически институт.

Като основен фактор за това е понижението на бизнесклимата в промишлеността и търговията на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1.9 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира намаление на производствената активност и на осигуреността на производството с поръчки.

Средното натоварване на мощностите през януари достига 71.4%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

В очакванията си за следващите три до шест месеца мениджърите все пак запазват известен оптимизъм за развитието на бизнеса въпреки затрудненията им, свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на промишлените предприемачи са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” спада с 12.2 пункта спрямо предходния месец поради изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото” състояние.

Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията са по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на втория фактор с 16.3 пункта.

Търговците очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището си от декември 2012 година. Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията намалява с 3.9 пункта поради изместване на оценките на мениджърите към по-умерените мнения.

В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. През последния месец предприятията изпитват и повече финансови проблеми.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Пролетно пробуждане на бизнесклимата

    През март общият показател на бизнес климата се повишава с 2,9 пункта в сравнение с февруари до близо 9-годишен връх, което се дължи на подобрения биз ...
    29.03.2017
    666
    1
  • Повеи на пролет в бизнесклимата

    През февруари 2016 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятния бизнес ...
    29.02.2016
    1 009
    0