Last news in Fakti

28 Януари, 2013 13:11 1 353 3

НСИ: Бизнесклиматът през януари се влошава

  • бизнесклимат

Общият показател на бизнес климата за януари 2013г. се понижава с 3.2 пункта спрямо декември 2012г., сочи проучване на Националния статистически институт.

Като основен фактор за това е понижението на бизнесклимата в промишлеността и търговията на дребно.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1.9 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата регистрира намаление на производствената активност и на осигуреността на производството с поръчки.

Средното натоварване на мощностите през януари достига 71.4%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

В очакванията си за следващите три до шест месеца мениджърите все пак запазват известен оптимизъм за развитието на бизнеса въпреки затрудненията им, свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на промишлените предприемачи са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” спада с 12.2 пункта спрямо предходния месец поради изместване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро” към запазване на „същото” състояние.

Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията са по-резервирани.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като през последния месец се регистрира засилване на негативното влияние на втория фактор с 16.3 пункта.

Търговците очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището си от декември 2012 година. Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията намалява с 3.9 пункта поради изместване на оценките на мениджърите към по-умерените мнения.

В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. През последния месец предприятията изпитват и повече финансови проблеми.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пича

    0 0 Отговор
    Абе на кого му пука та само пълните пространството с безмислени диаграми.
  • 2 реалист

    0 0 Отговор
    Ай кажи чесно ве,свива се .За кь,ф бизнес въобще става въпрос?
  • 3 може

    0 0 Отговор
    По-точно бизнес климатът последните години е постигнал точката на замръзване.