Отидете към основна версия

1 638 7

Държава приватизира почти всички държавни предприятия до 2029 година

  • пакистан-
  • приватизация-
  • държавни предприятия

Държавни остават само тези със стратегическо значение

Снимка: Shutterstock

„Всички държавни предприятия в Пакистан, с изключение на стратегическите, ще бъдат обект на приватизация. Задачата на правителството не е да се занимава с бизнес, а да осигури благоприятна среда за бизнес и инвестиции“, каза премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф.

По думите на министър-председателя приватизацията на предприятията, включително и на енергоразпределителните дружества, ще се извършва приоритетно и ускорено в рамките на правителствената програма за периода 2024-2029 г. „Държавните предприятия ще бъдат приватизирани, независимо дали са печеливши или нерентабилни“, подчерта Шариф.

Министър-председателят обяви приватизацията на държавните предприятия, след като преговорите започнаха в Исламабад на 13 май с мисия за преглед на Международния валутен фонд (МВФ) относно размера и графика на нов пакет от финансова помощ за Пакистан по механизма за средносрочно разширено финансиране.

Пакистан планира да получи 6-8 млрд. USD от Механизма на МВФ за устойчивост и устойчиво развитие, който предоставя достъпно дългосрочно финансиране на страни, които предприемат реформи за намаляване рисковете и за бъдещата стабилност на платежния баланс. Условията за предоставяне на такава помощ са по-специално разширената приватизация на държавните предприятия като част от икономическото преструктуриране, увеличаване на тарифите за електроенергия и увеличаване на данъчните приходи.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини