Отидете към основна версия

3 373 17

Започва добивът на литий от най-голямото находище в Западна Африка

  • мали-
  • литий-
  • добив-
  • находище

Литиевата мина Goulaminaе разположена в южната част на Мали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Литиевата мина Goulamina в южната част на Мали може да започне добив през август, съобщи порталът Bamada.

Проектът първоначално беше финансиран от австралийската компания Leo Lithium, но през 2022 г. компанията се оттегли от проекта и беше придобит от китайската компания Ganfeng Lithium за 380 млн. AUD.

Както отбелязва порталът, началото на експлоатацията на мината Goulamina, което се очаква през август 2024 г., може да има сериозно икономическо въздействие върху Мали, тъй като включва създаването на няколко хиляди работни места, както по време на строителството на мината и по време на нейната експлоатация. Предвижда се находището да съдържа до 100 милиона тона сподумен, руда, богата на литий, която е от решаващо значение за производството на литиево-йонни батерии за електрически превозни средства и преносими електронни устройства.

Очаква се данъчните приходи, генерирани от проекта, да помогнат за подобряване на инфраструктурата на страната. Откриването на мината ще направи Мали един от основните производители на литий в Африка, днес лидерът е Демократична република Конго. Има също залежи на литий в Зимбабве, Нигер и Гана.

В публикацията се отбелязва, че добивът на литий може също да има отрицателно въздействие върху околната среда, особено върху качеството на водата и почвата, така че е изключително важно да се вземат строги екологични мерки, за да се сведат до минимум потенциалните отрицателни въздействия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини