Отидете към основна версия

21 537 63

Горивата на Марешки - 136 000 лв. загуба и 1,09 млн. задължения

  • марешки-
  • бензиностанция-
  • петрол

За 15 г. “Лукойл” е платил в България близо 31,5 млрд. лв. данъци и осигуровки. Нека г-н Марешки да каже той колко данъци е платил за горивата за последната година. Това заяви в сряда пред депутатите от комисията за пазара на горива Валентин Златев - председател на петролната асоциация и шеф на “Лукойл България”. “Дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, си е събрала ДДС и акциза”, допълни пред в. "24 часа" Златев.

И посочи, че Марешки е феномен, който е проблем на българската държава, а не на бранша, защото нито една проверка срещу него не е завършена до този момент. В четвъртък по Нова тв Марешки отговори, че нямало чадър над него.

В края на миналата година варненският бизнесмен заяви, че продава горивата с 35-50 ст. по-малко от конкуренцията и е на печалба. Твърденията на Марешки обаче не се покриват с финансовите резултати на фирмата “Трейднет Варна”, през която минава бизнесът с горива. Компанията има 1,09 млн. лева задължения и загуба от 136 000 лева за миналата година. “Трейднет Варна” е собственост на Веска Марешка - майка на Веселин Марешки.

В отчета е посочено, че през 2015 г. компанията се е занимавала основно с търговия с горива. Явно бензиностанции, с които оперира Марешки, не са част от “Трейднет Варна”, тъй като ги няма в активите на дружеството. Не присъстват и във фирма “ВМ петролиум”, както се казват бензиностанциите. В отчета на “Трейднет Варна” е посочено, че компанията има задължения от 181 000 лева по оперативен лизинг. Което може да означава, че бензиностанциите се ползват под наем. В сряда в парламента Валентин Златев посочи, че след приспадането на разходите за акциз, ДДС, петрол, доставки, персонал и други, печалбата от литър горива е 1%. Това прави около 2-3 ст. Според изчисления на петролната асоциация не било възможно разходите извън данъците да се свият толкова, че това да позволи горивата да се продават с 20-30 ст. по-евтино. Ако обаче се “спесят” 7% от разходите за данъци и не се плати дължимото на държавата, по-ниската цена била възможна.

Марешки е обяснявал, че работи с марж от 3-4 ст. между цените на едро и на дребно и това е една от причините да продава по-евтино. Експерти от петролния бранш обясняват, че при цените, които предлага Марешки, бензиностанцията му във Варна например би трябвало да продава по 600 хил. литра горива на месец, за да си покрие издръжката. Тя обаче продавала близо два пъти по-малко. А с разходи за наем, ток, персонал и др., губела по 10 000 лв. месечно. Част от горивата за бензиностанциите на Марешкия се оказа, че изминават над 1000 км, преди да бъдат доставени.

През три-четири посредника се купуват от “Лукойл Нефтохим” в Бургас, минават през данъчни складове и бази в Разлог и Велинград, за да се върнат във Варна. Митниците вече запечатаха склада в Разлог заради нарушения, а част от фирмите от веригата за доставки се оказаха в рисковия списък на НАП за ДДС измами.

Колко акциз и ДДС от горива е внесъл Марешки, не ясно. От НАП заявиха, че не могат да дадат такава информация без съгласието на бизнесмена, тъй като е данъчна тайна. Самият Марешки до този момент не е обявил данни. През миналия месец обаче митниците запечатаха бензиностанцията на Марешки в Габрово заради горива с неплатен акциз.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове